komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Рік у Америці: про життя знам’янського хлопчика

12.06.2018

Богдан Шкамаріда – учень НВК «Знам’янська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 3-гімназія» повернувся до Знам’янки після річного перебування в США, можливість якого він виборов з-поміж український школярів під час конкурсу ‘’Flex’’.

Довідково: Завдяки програмі Future Leaders Exchange (обмін майбутніми лідерами) українська молодь має можливість протягом року навчатися в американській школі та жити в американській сім’ї. Це програма культурного обміну Бюро у справах освіти і культури Державного департаменту США (Bureau of Educational and Cultural Affairs). В Україні вона адмініструється організацією Американські Ради з міжнародної освіти (American Councils) за підтримки Міністерства освіти і науки й Міністерства молоді та спорту України.

Богдан поділився історією своєї участі у  програмі та розповів про своє життя в США:

  • Розкажіть, як Ви потрапили до цієї програми і чи складно було вибороти рік проживання В США на всеукраїнському рівні?
  • Перший раз в мене не вийшло: у 9-му класі я спробував свої сили у ‘’Flex’’ вперше. Пройшовши декілька етапів конкурсу, я здогадався, що для того, щоб здобути перемогу,   треба бути трохи старшим (10, 11 клас) і проявити свої лідерські якості у третьому етапі. Перші два етапи для мене були легкими, оскільки там треба показати знання мови. Третій передбачав роботу у команді та те, що особа повинна показати себе креативним лідером (програма називається «Для майбутніх лідерів»). Я проявив свій потенціал, і це мені допомогло. Коли дізнався, що маю можливість поїхати на рік до США, то почувався щасливим, але зрозумів, що буде складно, оскільки треба буде готуватися до ЗНО там.  Ще довелося багато роботи зробити з документами: протягом двох тижнів оформити  паспорт, закордонний паспорт.  Думав навіть  не їхати, але потім наважився.
  • Як Вам там жилося? Що іншого у житті американців?
  • Я був у штаті Айова. Українців там було приблизно 58 чоловік на увесь штат. Ця місцевість – дуже популярна для учнів за обміном. Взагалі у цьому штаті побувало учнів з України 250 чоловік. Програма  конкурсу не передбачає життя у великих містах, бо у маленькому населеному пункті учнів легше контролювати. Я мешкав у м. Хатцен  (2000 тис. населення) у американській родині : тато -  менеджер компанії по кемпінгу; мама займається страхуванням; двоє дітей   дівчинка  (16 років) і хлопчик (14 років). Мені дуже сподобалося у них жити, але стиль життя відрізняється, звикнути було складно. Для прикладу, американці ніколи не снідають, хоча я намагався їм довести, що треба снідати. З  ранку до 3.30 я був у школі, до котрої мене доставляла  старша дівчинка власним авто (у Америці діти отримують водійське посвідчення в 14 років, щоб їздити до школи). Потім я займався різними видами спорту. Цікаво те, що там тільки сезонний спорт. Навесні, взимку і восени можна займатися  у різних секціях. Я займався кросом та футболом. Там усі  самостійні. Діти самі по собі, батьки  - самі.
  • Який досвід Ви отримали під час річного перебування у Америці?
  • Найперше, знання мови: я її вдосконалив. Інше - це те, що передбачає програма. Американці мало їздять за кордон, тому «закордон» приїздить до них. Я свою «місію» виконав: навчив усю школу української мови (окремі слова) та розповів їм про нашу державу.
  • Що Вас найбільше вразило?
  • Я дуже багато подорожував: відвідав 8 штатів. Найбільше мені сподобалось м. Вашингтон та у штаті Техас м. Далас. Я думав, що у великих містах люди живуть по-іншому, але коли їх відвідав, то зрозумів, що немає різниці. Ще мене вразило те, що зовсім незнайомі люди, які зустрічають тебе на вулиці – вітаються і посміхаються. Окрім того, американці не живуть у своїх квартирних стінах, а навпаки, вимагають змін навколо себе - на вулицях та містах.

Ольга Полякова

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges