komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

ЧИ МОЖЕ БУТИ ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ У ЗНАМ’ЯНЦІ І КОЛИ?

20.08.2018

У минулому році депутат Знам’янської міської ради Сергій Лєвінте ініціював створення програми громадського бюджету у нашому місті. Ініціатива – модернова і допомогла б Знам’янці багато що  змінити та долучити громаду до вирішення питань благоустрою міста. Чому не судилося?

Поняття про громадський бюджет

Громадський бюджет або бюджет участі – фінансова частка коштів міста, яка виділяється для того, щоб громадяни змогли ініціювати втілення у життя різних проектів. Проекти можуть бути різноманітними – від створення сміттєвого майданчика до побудови спортивного комплексу. Головне, щоб кошторис проекту відповідав вимогам. Для того складаються відповідні положення та приклади заявок. У нашому місті процес  фінансування проектів передбачав декілька етапів: подання відповідно оформлених заявок; розгляд їх комісією; голосування громади та реалізація. Не з першого разу у нашому місті прийняли Положення про громадський бюджет, але все ж старт відбувся. Тож, відповідно до Положення цього року мав реалізуватись пілотний етап «у першому кварталі 2018 року протягом 30 днів з моменту оголошення про початок збору пакетів документів на офіційному сайті Знам’янської  міської ради».

 

Чи були розглянуті проектні пропозиції?

За словами аплікантів  подання та розгляд проектних пропозицій постійно відкладали. Положення про громадський бюджет прийняте у 2017 році (рішення № 1182 від 17 листопада). За ним була затверджена програма, а відповідно і виділені кошти. Тож, відбувся прийом заявок на проекти, але нещодавно  заявники отримали листи: «зазначений проект на даний час не може бути розглянутий Координаційною радою, у зв’язку з тим, що її склад має бути затверджений рішенням міської ради»

Тож, маємо наступне: виділені кошти, розроблені проекти, а  з листопада 2017-го по липень 2018 року міська рада не затвердила склад Координаційної ради.

 

Хто несе відповідальність?

Відповідно до Положень:

«4.1. Координаційна рада утворюється в кількості не більше ніж  18 осіб, з яких 1/2 складають представники депутатського корпусу по кожному від політичної партії, ¼ - представники громадського суспільства і  ¼ - представники органу місцевого самоврядування з числа спеціалістів виконавчих органів Знам’янської міської ради.

4.2.Кількісний та персональний склад Координаційної ради затверджується міською радою на основі консолідованої та узгодженої пропозиції від представників організацій громадянського суспільства (шляхом самоорганізації та установчого засідання), депутатських фракцій та груп, а також подань міського голови відповідно передбачених квот.»

 Окрім того, у програмі про  громадський бюджет міста Знам’янка зазначено, що координацію та контроль за ходом її виконання здійснює ця ж координаційна рада, яку впродовж восьми місяців з дня прийняття  Положень так і не змогли затвердити. Кого запитувати громаді про те, що не реалізовано кошти  громадського бюджету? Якщо рада не існує, то єдиним відповідальним органом, відповідно до рішення сесії є комісія з питань бюджету та економічного розвитку міста (гол. Н. Данасієнко). Нонсенс полягає у тому, що жодне управління чи відділ міськвиконкому не несе відповідальності за невиконання положень чи програми.

Замість висновків

Звичайно, що  на питання про те, чому не затверджений склад ради можна було дати відповідь, що у Знам’янці не відбувалися засідання сесій, але не вісім місяців поспіль. Позаминулого (56 сесія) і минулого (58 сесія)  чергового засідання сесій питання виносилося на розгляд, проте у першому випадку воно не було включено навіть до порядку денного, а у другому ще пропонувалося внести зміни, то за нього не проголосовано.

Сьогодні на черговій сесії знову розглядатимуть  таке важливе питання для громади, а чи важливе для  міської ради..?

У наступному матеріалі читайте думки аплікантів та експертів. Далі буде

Ольга Полякова

 



Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges