komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

День пам’яті та примирення в Україні 8 травня

8.05.2017

 Верховна Рада 2015 року ухвалила Закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" (№2539), внесений Кабінетом міністрів. За таке рішення проголосував 261 із 314 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. 


Законом передбачено, що з метою увічнення пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановлюється День пам'яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня.

Також, відповідно до закону, в Україні щороку 9 травня відзначається державне свято - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги).

Порядок проведення меморіальних та святкових заходів, присвячених Дню пам'яті та примирення та Дню Перемоги, визначається Кабінетом міністрів України.

Законом передбачено, що шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов'язком держави і громадян України.

Серед основних форм увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років визначено, зокрема, встановлення почесної варти біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата і Невідомого матроса, покладання вінків, квітів до пам'ятників і меморіалів, присвяченим увічненню перемоги над нацизмом і пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років; недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939-1945 років у наукових дослідженнях, навчально-методичній літературі, підручниках, засобах масової інформації, публічних виступах представників державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб; впорядкування, збереження та спорудження пам'ятників та пам'ятних знаків в пам'ять учасників і жертв Другої світової війни 1939-1945 років, створення музеїв, меморіальних комплексів, присвячених Другій світовій війні 1939-1945 років.

Законом передбачено, що пам'ятниками Другої світової війни 1939-1945 років визнаються військові кладовища, військові ділянки на цивільних кладовищах, братські та поодинокі могили, пам'ятники, пам'ятні знаки, скульптурні, архітектурні та інші споруди, композиції та об'єкти, що увічнюють пам'ять про події часів Другої світової війни 1939-1945 років, її учасників і жертв. Єдиний національний реєстр пам'ятників Другої світової війни 1939-1945 років затверджується Кабінетом міністрів України. Фінансування заходів, пов'язаних з утриманням в належному стані пам'ятників, здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, передбачених на відповідні цілі, а також пожертвувань юридичних, фізичних осіб, міжнародних організацій або іноземних держав.
Нагадаємо, у березні того ж 2015-го президент України Петро Порошенко підписав указ про встановлення в Україні Дня пам'яті та примирення, який відзначатиметься щороку 8 травня.
"Установити в Україні День пам'яті та примирення, який відзначатиметься щороку 8 травня", - йдеться в указі, оприлюдненому 24 березня на сайті глави держави.

Підготувала Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges