komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Війна

Новий закон. Який тепер статус воєнних дій на сході України?

13.03.2018

24 лютого 2018 року набув чинності новий  Закон України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (закон про реінтеграцію Донбасу). Що змінилося тепер?  Антитерористична операція (АТО) завершилася і був введений в дію інший правовий режим - заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операція Об'єднаних сил).

Зміни коментує наш постійний консультант Антон Красов:


«В юридичному сенсі це означає, що тепер потрібно привести всі нормативно-правові акти у відповідність до нового закону. У частині загальнодержавних правових актів цей обов'язок лягає на Кабінет Міністрів, який має забезпечити внесення відповідних змін протягом 1 місяця. Зважаючи на широту правового регулювання у сфері прав і гарантій військовослужбовцям і ветеранам, це дуже великий, непростий і важливий процес для забезпечення нормальної правореалізаційної практики по всій країні. Не хочеться, щоб кілька нових слів у законах створювали додаткові бар'єри на шляху до реалізації своїх прав нашими захисниками.  Щодо місцевих пільг, то дане питання лягає на плечі місцевих органів влади, які мають внести зміни у свої рішення (порядки, накази), чим варто займатися уже зараз. Також звертаю увагу на зміни у формулюваннях журналістів, які пишуть на тему війни та захисту прав військовослужбовців та ветеранів.»


 Відповідно до згаданого закону, Росія вперше називається країною-агресором. Представник ЛНР та ДНР матимуть статус “представниками окупаційних адміністрацій РФ” та за свої дії можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності.   Окрім того,  діяльність окупантів визнається законом, як такою що «суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконними», а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю документ  є недійсним.  Оскільки  набув  чинності  такий правовий  документ, то  може бути тимчасово обмежений в’їзд на окуповані території.

Окрім того,  внесено зміни до статті 18 Закону України “Про боротьбу з тероризмом”, якими передбачено, що Антитерористичну операцію може бути завершено у зв’язку із введенням воєнного чи надзвичайного стану або із початком здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, передбачених Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Ольга Полякова

Антон Красов

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges