komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Чи може бути громадський бюджет у Знам’янці і коли? (частина друга)

21.08.2018

Тривала історія громадського бюджету нашого міста вже відома читачам. Ми ж продовжуємо тему і сьогодні спілкуємось з авторами  проектів, які поки що навіть не розглянули.

Говорить  активістка Оксана Демченко:


«Ми з подругою подавали проекти від себе. Я збирала підписи на облаштування сміттєвого майданчика (орієнтовна вартість 40.600 грн). Було нелегко вмовляти людей, які вже ні в що не вірять, надати паспортні дані. Отримала 2 листи від міськвиконкому - не була здивована, бо слідкую за подіями в міськраді. Люди у яких ми брали особисті данні тепер, мабуть, гадають, що це я щось собі збирала.  Вже стільки часу минуло, а віз і нині там. Такі ситуації ще більше «вбивають» віру людей у краще майбутнє нашого міста.»


Розповідає аплікантка Тетяна Захарчук:


«Проект до громадського бюджету готувала ГО "Цегрін-Разом" Кошторис  складає 131052 грн, тобто це великий проект. Через те, що не були прийняті зміни до положення, авторам проектів довелось збирати для великого проекту 100 підписів підтримки, для малого – 50, і все це з паспортними даними, і це тільки для того,  щоб зареєструвати проект (на відміну від Знам’янки, у великих містах потрібно 15-20 підписів). Це дуже складно на сьогодні, бо люди зневірені і не хочуть ризикувати і повідомляти свої паспортні дані. Дуже обурена тим, що представниками влади не була проведена відповідна PR-компанія проекту "Громадський бюджет". Люди у місті не чули і не розуміють зовсім, що це і навіщо, нам самостійно прийшлося кожному нашому співрозмовнику пояснювати. Ні реклами на радіо, ні в міській газеті нормального роз'яснення, ні відповідних організованих зустрічей - це показник, що влада не зацікавлена у нормальному впровадженні цього інструменту участі громади. Було пару зустрічей, на яких  присутні 6-7 чоловік. Положення прийняте 17.11.2017 року, а до серпня не створена Координаційна рада, але конкурс оголосили. Автори проектів виходить марно витратили час і сили, тому що розглядати проекти нікому. Вже всі терміни пройшли. Пілотний проект мав давно бути реалізованим і в другому півріччі розпочатий новий конкурс. Та опір влади і депутатів показує, що нам не вигідна активна громада і її участь у житті і розвитку рідного міста.»


Доки активісти обурені діями влади, яка так і не довела до кінця такий важливий проект.  Анна Шавиро (м. Полтава) – експертка з імплементації громадських бюджетів висловлює свою точку зору (що не так):


«На скільки я зрозуміла, у вашому місті ситуація така:  спочатку прийняли положення, а потім не створили координаційну раду. Взагалі практика впровадження бюджету участі по усій Україні передбачає створення ініціативної групи, яка включає ініціативних людей, представників міськради, депутатського корпусу. Така група або рада  готує положення та координує весь процес, таким чином включаються у роботу усі три сторони (міськвиконком, депутатський корпус, громада). Якщо ж у вашому місті прийняли положення, створивши їх без участі усіх сторін процесу, тому порушилася відповідна поступовість і виникли непорозуміння. Ще раз наголошую, що першим кроком повинно було бути створення офіційної групи, або ради, яка мала б повноваження та несла відповідальність. За якою схемою зробили все у Знам’янці – не зрозуміло. Я б все ж таки раджу  робити все правильно і вносити зміни до положення, визначити відповідального (секретаря ради, заступника міського голови). Усі повинні розуміти, що введення громадського бюджету – це тристороння робота (міська влада, громадськість, депутатський корпус). На те, що відбувається у вашому місті, можливо ще впливає різність політичних інтересів. Наразі треба вносити зміни до положень і визначати відповідальних за кожен етап реалізації бюджету участі щорічно (інформаційна кампанія, експертна оцінка та ін.).»


Тобто, у нашому місті все зробили навпаки, або, ймовірно, не вистачило досвіду чи бажання допускати до міських коштів громадськість. Доки готувалася до друку стаття, на засіданні 58-ї сесії все ж прийняли рішення про затвердження складу Координаційної ради. Але з поверненням до голосування та завдяки присутності представників громадськості на засіданні сесії. З трибуни сесії лунали звернення представників громади до депутатського корпусу:


«Минулого року, коли ми дізналися, що ви прийняли положення про Громадський бюджет, вирішили спробувати. Щось нове завжди боязко пробувати але…Згідно положення треба було зібрати 50 підписів (в інших містах 5) та ще і паспортні дані. Треба було йти під будинки і пояснювати кожному особисто, що є така річ Громадський бюджет, інформаційну кампанію  якого ніхто не провів, хоча були виділені кошти, і збирати підписи та данні. Три місяці тому написали проекти, здавалося, що найскладніша частина пройдена, але продовження немає…»


Після виступу активістів та короткого обговорення  міський голова Сергій Філіпенко виніс на голосування  необхідне громаді рішення. «За» проголосувало 18 депутатів  і рішення було прийнято. Нарешті затверджено склад Координаційної ради. Тепер, можливо,  автори проектів дочекаються їх розгляду.

Довідково: У багатьох містах України  за кошти міського бюджету реалізують багато проектів. Для прикладу, у сусідньому  Кропивницькому цього року впроваджуються

наступні ініціативи: фітнес-містечко (близько 147 тисяч гривень), арт-інсталяція з парасольками  (140 тисяч гривень), реконструкція дитячого майданчика (150 тисяч гривень) та ін..

Ольга Полякова

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges