komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Проєкт для жінок і підтримки створення їх власних справ у Знам’янці

28.11.2022

У Знам’янці від серпня 2022 року почав реалізацію проєкт «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України». Його локальна координаторка Ірина Варакута розповіла виданню Komora.info про мету та завдання проєкту, поділилась першими успішними заходами та досягненнями учасниць.

 Проєкт «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України» у нашій громаді діятиме з серпня 2022 року по лютий 2023 року. Наша громада одна із чотирьох  (м. Знам’янка, м. Олександрія, смт Приютівка та м. Кременчук), яка виборола таке  право.


 

 

-           Вже на сьогодні ми маємо успішні результати. Розповім про окремі з них.  З 30 жовтня по 1 листопада 16 жінок з усіх міст, де реалізується проєкт, взяли участь в тренінгу на право отримання гранту на започаткування або розвиток власної справи. У кожній громаді обрали одну переможницю, зі Знам’янки - це Вікторія Рясна. Вона робить перші кроки у власній справі –  створенні власного косметичного кабінету, - розповідає Ірина Варакута.

 

 


Головна мета проєкту полягає у підтримці жінок через освітні, дозвіллєві заходи, які відбуваються двічі на місяць. Крім того, мають місце і неформальні зустрічі, де учасниці самі обирають теми майстер-класів, зустрічей з психологом чи коучем. Проєкт розгорнув свою діяльність у  багатьох напрямках життя знам’янчанок і не тільки, серед них і жінки, які змушені були у час війни змінити своє місце проживання.

 

 


-           Дуже приємно, що наш проєкт став місцем, де багато жінок ВПО знаходять себе і можливість для власної реалізації. Від несміливих кроків до зали, де ми зустрічаємось, до приємних знайомств і спілкування, навчання та навіть відкриття власних справ – так проявляють себе наші чарівні жінки. Вже є яскраві приклади того, як після співпраці і зустрічі з коучем та психологом Олена Кобець (м. Дружківка) відкрила, як тренер, заняття з йоги в одному зі спорткомплексів міста, - доповнює пані Ірина. – Крім того, Олена Бородько, яка брала участь у тренінгу «Бізнес-модель для власної справи», поширює інформацію про свої трав’яні чаї, свої унікальні рецепти пастили та варення, тобто йде на шляху розвитку власного хобі та бізнесу. Ми радіємо, коли можемо вплинути на життя людей позитивно, дати заряд для нових ідей та натхнення, адже це важко, коли немає комунікації, ми будемо прагнути змінити це.

 Одне з останніх наших започаткувань, ініціатива ГО «Жіночий Дзен» - це кінозустрічі, які відбуваються у співпраці з міським відділом культури та туризму (керівник Світлана Бабаєва) та кінооглядачем Дмитром Шульгою. Вже проведено дві такі зустрічі-перегляди фільмів, наступну плануємо зробити 4 грудня. Вона буде присвячена захисту прав людини.

 З  25 листопада розпочалась всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», ми плануємо теж доєднатись до неї, вперше разом з відділом молоді і спорту міської ради проведемо офлайн-зустріч та обговоримо важливу тему домашнього насильства, яке зумовлено гендером.


 За підтримки грантової менеджерки в межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», всі охочі можуть долучитись до проєкту і написати власну грантову заявку, на сьогодні це зробили вже четверо жінок-учасниць проєкту, ще три форми-заявки перебувають у розробці. Всім, хто не має досвіду, це дуже гарна нагода і повчитись, і отримати таку допомогу.

 

- Яким Ви бачите продовження проєкту після лютого 2023 року?

 

- Так, я хочу бачити, як цей проєкт житиме далі. Є досвід аналогічних проєктів у Рівненській області та на заході країни, де вже жінками реалізовано бізнес-плани на отримання фінансування та започатковано власну справу чи покращено вже наявну. Чекаємо і сподіваємось, що донори продовжать проєкт і у нас ще на 2 роки.

 Ми займаємося мотивацією наших жінок щодень через телеграм-канал, живе спілкування. Очікуємо, що у нашому місті виникне простір підтримки ВПО, тобто вже стале місце для зустрічей жінок ВПО та учасниць проєкту. Ми робимо наші подальші кроки всі разом і раді бачити нових учасниць проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України». Нас можна знайти у фб – Жіночий дзен, телеграм-канал – Жіночий консиліум. Знам’янка.

 Спілкувалась Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges