komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Різдвяний вертеп від дітей Знам’янщини

9.01.2018

Український вертеп відомий від 17-го століття, старовинний театр є самобутнім явищем історії української культури. А  яке Різдво без української колядки та вертепу? На Різдво в кожному домі колядують, адже «нова радість стала» - Христос народився,  Славіте його! Коли уся родина зібралася за святковим столом від хати до хати іде вертеп, лунає  веселий гомін коляди! Перша письмова згадка про вертеп датується 1666 роком. Найбільш поширилися вертепні вистави на західній Україні, однак від 2009 року на Знам’янщині цю традицію широко поширюють і парафіяни храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви (настоятель Іван Проць). Так було і цього Різдва. 

Розповідає настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Отець Іван: «На початку, ще у 2009 році разом зі мною ходили колядувати тільки семінаристи з Тернопільської, Київської, Львівської семінарій. Потім ми почали залучати до цього дійства інших діток нашої парафії. Перший рік вертеп складався з одного ангела і трьох пастухів, цього року їх вже було дев’ятеро: Йосип з Марією та дитятком, ангели, три царі, козак-звіздар та два пастухи.»

Сценарій до цього театралізованого дійства створювався заздалегідь, його авторами стали Іван та Оксана Проць, і як зазначають самі автори – це була дуже відповідальна справа. Роль підбирали під кожну дитину, серед парафіян міста Знам’янка та с. Володимирівка. Також у селі Володимирівка діє катехитична школа, учні якої  побажали стати учасниками вертепу.

Цього року з вертепом було відвідано понад 50 родин у Знам’янці та Знам’янському районі.

Актори вертепу переповнені враженнями, вони дуже відповідально виконували ролі і стверджували, що ніколи не забудуть ці дні протягом цілого року. Головна мета – нести радість до людей, проповідувати  їм слово Боже.

Як пояснює настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Отець Іван: «Мені, як настоятелю, важливо проповідувати слово Боже, нести звістку. Діти, можливо, це розуміють по-іншому, люди – ще по-іншому, але  нам вдалося наголосити, що саме Йосиф і Марія говорили  про зорю над вертепом, радість, яку вони відчували. Це слово йде в кожну хату через дійство, яке ми несемо, і то головне».

Спілкуємось з Сергієм Ратушним( перший пастух) та Романом Євсєєвим (козак-звіздар): «Ми беремо участь у цих дійствах, щоб сповістити інших про народження Христа. Також ми хочемо, щоб інші приєднувалися і наступного року теж робили свій вертеп. Якщо їх щороку буде більше, ми тільки зберігатимемо і поширюватимемо традиції наших пращурів.»

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges