komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Відголос партизанського руху на Знам’янщині (архівний матеріал)

21.09.2018

Все більше часу нас віддаляє від далеких 40-их років, все менше очевидців подій окупації Знам’янки та сусідніх сіл.

 Петро Іванович Бацанов, колишній директор школи №7, що у селищі Знам’янка Друга, у віці 22-ох років став командиром підпільної групи, яка діяла для розвідки.22 вересня 1941 року під Суботцями було схоплено чотирьох партизанів серед яких був і Петро Бацанов, їх довго катували, а 1 жовтня 1941-го  розстріляли. Поховано героїв на узліссі, а після війни перепоховали на кладовищі у селищі Знам’янка Друга.

Традиційно біля пам’ятного знаку партизанам Чорного лісу, що у с. Водяне, наприкінці вересня вшановують усіх причетних до цього руху живих і полеглих людей.

На сьогодні у м. Знам’янка двоє жінок, які були учасницями партизанського руху: Софія Іванівна Куценко та Марія Іванівна Боброва.

 

 Вісімдесятишестирічна Софія Іванівна ділилась своїми відчуттями сприйняття Дня партизанської слави 2018-го року: « Єдине чим мені хочеться поділитись – слізьми… Ми не втримали свою державу, сучасники перевернули історію на свій лад, цього не можна робити. Молодь має знати, що таке перемога, революція і коли яка була. Обідно за нашу державу…

Життя склалось так, що у 13-14 років я жила у с. Бовтишка Олександрівського району,  вже двадцять років живу тут з дітьми.  Дівчинкою я виконувала все, що казав командир, листівки розклеювала. На мене казали Сонічка-сонечко, бо за сім кілометрів бігала по медикаменти до медсестри, щоб врятувати поранених. Їсти носила партизанам до лісу, у сам ліс не пускали, щоб «хвоста» не привела.»

У роки партизанщини на Знам’янщині було замучених живцем 188 людей, примусово вивезені до Німеччини – 1121 людина.

У період з 1941-1943 роки  у Чорному лісі діяв штаб під керуванням знам’янчанин Михайло Скирда, випускалася газета партизанського руху… На знак пам'яті за всіма загиблими партизанами сьогодні біля пам'ятного знаку було посаджено берези.

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges