komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Новини країни

Право на призначення дострокової пенсії за віком багатодітним матерям

23.11.2018

У нашій державі пенсійне законодавство дає право на достроковий вихід на пенсію, серед іншого, багатодітним матерям. Згідно абзацу 1 пункту 3 частини 1 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) визначено, що право на призначення дострокової пенсії за віком мають, зокрема, жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Разом з тим, правом дострокового виходу на пенсію відповідно до абзацу 1 пункту 3 частини 1 статті 115 Закону користуються жінки, які усиновили дітей до шестирічного віку. 

При цьому, підпунктом 5 пункту 2.1 та пункту 2.17 розділу II Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України

27.12.2005 за № 1566/11846, передбачено, що факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

Відтак, для призначення дострокової пенсії за віком багатодітним матерям, які народили (усиновили) п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, необхідно надавати до органів Пенсійного фонду України, зокрема, документи про наявний страховий стаж та свідоцтва про народження дітей.

Водночас звертаємо увагу на те, що матері, які народили (усиновили) менше п’ятьох дітей, правом дострокового виходу на пенсію не користуються.

І пам’ятайте: отримати консультацію щодо свого майбутнього пенсійного забезпечення, визначити наявний страховий стаж з метою
встановлення права на пенсію можна в найближчому сервісному центрі. Відділи, сектори обслуговування громадян (сервісні центри) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області знаходяться у м. Кропивницькому та в кожному районному центрі. Тож не зволікайте, звертайтесь до сервісних центрів головного управління Фонду в області заздалегідь.

Начальник головного управління
Пенсійного фонду України в Кіровоградській області
Наталія Сімонян

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges