komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ОБЕРЕЖНО! ЛЕПТОСПІРОЗ

13.06.2018

 У публікаціях нашого видання ми вже говорили про те, що на Кіровоградщині виявлено збудників лептоспірозу (http://komora.info/lyudi/22-golovni-novini/4055-oberezhno-na-kirovogradshchini-viyavili-zbudnikiv-leptospirozu-tulyaremiji-ta-iersiniozu). Що це за хвороба і які її симптоми?

Інформує лікарка-інфекціоніст Світлана Тищенко.                        

 Лептоспіроз - гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації,  ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової       систем. Спричиняється різними серотипами лепто спір.

Хто є носіями хвороби (Епідеміологія)?

 Джерело інфекції — дикі гризуни (щури, миші), домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудника в зовнішнє середовище з сечею. Хвора людина не становить небезпеки для інших. Зараження людей відбувається під час купання у водоймі, на рибалці, косовиці, при вживанні інфікованих продуктів і води, догляді за хворими тваринами. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки.

Лептоспіроз належить до природно-осередкових інфекцій. Частіше хворіють тваринники, працівники м'ясокомбінатів, деритизатори, особи, які працюють на заболочених луках. Максимум захворюваності припадає на серпень-вересень. Після перенесеного захворювання залишається стійкий імунітет.

Як проходить процес захворювання?

Інкубаційний період від моменту зараження до перших проявів хвороби триває 7-14 днів, інколи 1-2 дні. Початок захворювання переважно гострий з трясучим ознобом. Температура тіла швидко досягає 39-40 °С. Гарячка триває 5-10 днів і знижується критично або поступово.

 З початку хвороби виражені симптоми інтоксикації — загальна слабкість, головний біль, нудота, блювання. Можливі втрата свідомості, марення, збудження. Характерною ознакою є жовтяниця, м'язовий біль не тільки під час рухів, а і в спокої. Найсильніший біль хворі відзначають у литкових м'язах, дещо менший — у м'язах спини, грудей, живота. Тривалість цього болю  8—10 днів.

 У хворого привертають увагу гіперемія   ( почервоніння) обличчя і шиї, ін'єкція судин склер, герпетичні висипання на губах, крилах носа. Майже у всіх хворих збільшена печінка у кожного другого — селезінка, симптоми ураження нирок. Захворювання може ускладнюватись недостатністю нирок та печінки, кровотечами, недостатністю кровообігу та запаленням легень.

 

Лікування проводять в умовах інфекційного стаціонару, в тяжких випадках — у реанімаційному відділенні.

 

Профілактика  лептоспірозу полягає у боротьбі з гризунами   ( проведення деритизації  на підприємствах та приватних садибах при наявності  гризунів), охороні джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення сечею дикими та свійськими тваринами,  забороні вживати воду з відкритих водойм у районі ендемії, використанні захисного одягу, гумових чобіт і рукавиць під час роботи в заболоченій місцевості, на бойнях і м'ясокомбінатах, при догляді за хворими тваринами.  

 

Підготувала Ольга Полякова

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges