komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ТДВ «Колос»: факти та коментарі про роботу господарства

4.09.2018

На сьогодні ТДВ «Колос» входить до групи найбільш потужних підприємств Знам’янського району, в тому числі у сфері свинарства  займає чільну позицію навіть в області. Вирощування свиней охоплює повний цикл життєдіяльності тварин – від народження до промислового використання. Набравши великі оберти діяльності,  ТДВ «Колос» лишається ще і одним з найбільших бюджетоутворюючих підприємств регіону. Однак всі ці важливі ознаки діяльності підприємства, серед яких можливість працевлаштування для сотень людей,  нині мають серйозні антиаргументи для репутації. Соціальні мережі, розмови і обговорення все більше і більше порушують тему наявності неприємних запахів, які в ранковий і вечірній час виникають у центральному та привокзальному мікрорайонах м. Знам’янка і які серед населення пов’язують з діяльністю ТДВ «Колос». Ми вирішили розібратись у цьому детальніше. До цього часу ми не мали точки зору керівництва ТДВ «Колос» на цю проблему та не вивчали ситуацію з середини. Про це варто говорити вже давно з двох боків, тобто і від імені представників ТДВ «Колос» теж. Тому журналісти KOMORA.INFO починають вивчення та висвітлення цієї проблеми із залученням всіх зацікавлених та причетних до неї сторін, де у форматі діалогу буде висвітлено питання поширення неприємних запахів, джерел їх виникнення та перспектив і шляхів їх нейтралізації. 

Підприємство має велику територію, яка розташована у північній частині м. Знам’янка. До його складу входять: елеватор, тік, автогараж, тракторна бригада, контора, свиноферма, де кількість свиней нині складає до 8,0 тисяч, їдальня, санпропускник, господарські приміщення. На території підприємства діє пропускна система, під особливим наглядом ферма – вхід до якої тільки через спеціальний санпропускник. Побувавши безпосередньо у цьому приміщенні, кожен може констатувати чистоту та охайність, суворий контроль гігієни працівників та заміну  особистого одягу на спеціальний робочий.

 Важливо відзначити, що на території свинарників  практично відсутній  характерний запах життєдіяльності тварин, місце доглянуте по-господарськи, навколо багато квітів.

Усі відходи накопичуються у підземних лагунах і вивозяться цистернами на поля чи відкриті сховища природної переробки на органічні добрива для внесення в грунт. За наказом по підприємству внесення відходів життєдіяльності тварин відбувається не ближче 3000 метрів від житлової забудови.

Відкрита діяльність підприємства не обумовлює приховування фактів розміщення полів і відкритих сховищ, на перший запит про місця розташування таких журналістам KOMORA.INFO було не тільки їх показано, а й надано коментарі щодо використання.

Перший об’єкт нашої уваги – територія цегельного заводу, яка нині належить господарству. Донедавна там відбувалось накопичення відходів.

Вказане відкрите сховище(накопичувач) рідкого свинячого гною має розмір 30 на 50 метрів, розташоване на залишках глиняної лінзи скраю глиняного кар’єру цегельного заводу. Сховище (накопичувач) обваловане глиняною дамбою, накопичення гною саме в цьому місці відбувалось від зими 2018 року і до липня 2018-го.

На яких підставах  законність такої діяльності?

  • У рамках здійснення господарської діяльності при вирощуванні свиней ТДВ «Колос» облаштувало на території цегельного заводу згідно вимог Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» №  1531-VIII від 20.09.2016 відкрите сховище (накопичувач) рідкого свинячого гною для природньої  переробки на органічні добрива з подальшим  внесенням в грунт, - пояснює інженер з охорони праці ТДВ «Колос» Микола Давидов, - побічні продукти тваринного походження, що належать до категорії II (гній), повинні бути перероблені на органічні добрива для внесення в грунт. Згідно додатку №15 до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України № 173 від 19.06.96,  відстань від житлової забудови до відкритих сховищ(накопичувачів) рідкого гною для ферм та комплексів усіх типорозмірів та напрямків ( крім 54 і більш тис. на рік) становить від 500 до 2 тис. метрів та визначається в залежності від потужності комплексу. http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0379-96/page4 Сховище (накопичувач) на території цегельного заводу  знаходиться від житлової забудови на відстані близько 2 200 метрів. Поголів’я свиней на Знам’янському проммайданчику ТДВ «Колос» становить кількість до 8,0 тис. голів. При вказаній кількості поголів’я відстань від житлової забудови до відкритих сховищ (накопичувачів) рідкого гною буде становити від 500 до 1 тис. метрів. У даному випадку отримання експлуатаційного дозволу на оброблення побічних продуктів тваринного походження(свинячого гною) законом не встановлено.

На відстані близько 400 м від гноєсховища у балці протікає струмок з колектора очисних споруд міської каналізації. Знам’янські очисні споруди на даний час не працюють в повному технологічному циклі і виконують тільки грубу фільтрацію каналізаційних стоків. Рідка фракція каналізаційних стоків без попереднього знезараження через колектор скидається у балку, що проходить біля свинокомплексу, по якій потім потрапляє у річку Інгулець.

 Восени 2017 року за ініціативою ТДВ «Колос» було створено комісію зі складу депутатів  Знам’янської  міської Ради та керівництва ОКВП «Дніпро-Кіровоград», яка вивчала ситуацію на місці та визнала, що очисні споруди технологічно не допрацьовують, скидають незнезаражені стоки та є постійним джерелом неприємних запахів.

 За результатами роботи комісії  з боку виконкому Знам’янської міської Ради та керівництва ОКВП «Дніпро-Кіровоград» (власники Знам’янських очисних споруд) мали бути ініційовані роботи з проектування, фінансування реконструкції очисних споруд, але цього не сталося.

Хто і як контролює поширення запахів від свиноферми ТДВ «Колос»?

Системно у літній час ТДВ «Колос» замовляє проведення аналізу повітря. Тобто у визначений день, у визначені замовником місця виїжджають  працівники ДУ «Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України». Останні такі виміри відбулися 16 серпня 2018 року  близько 11 години ранку. Місцями забору повітря стали: магазин «Круглик», на території колишнього цегельного заводу біля відкритого сховища накопичення гною, по вул. Урожайній (м. Знам’янка) та 500 м у напрямку вітру від свинокомплексу.

Спілкуємось із завідуючою санітарно-гігієнічною лабораторією державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» Світланою Голдіною, яка і проводила вимірювання повітря та знається на питаннях аналізів такого зразка:

  • Вже не один раз саме вашою лабораторією було проведено аналіз повітря у Знам’янці та околицях, це відбувається за певними показниками, якими саме?
  • На різні показники у нас різні прилади, які проходять калібрування і мають відповідні свідоцтва. Ми визначаємо вміст у повітрі: аміаку, фенолу, пил, ангідрид сірчистий.
  • Відчуття неприємного запаху можуть викликати і інші речовини від життєдіяльності тварин?

Кожна речовина має свій характерний запах. Ми не можемо лабораторно визначити всі речовини, які мають характерний неприємний запах у повітрі, наприклад, меркаптани, які ми не можемо вимірювати наявними у нас приладами, а вони, можливо, і є у складі повітря.  Для їх визначення треба звернутись до іншої установи, така є у Києві, наприклад,  інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва.

Довідково.(Вікіпедія) Меркаптани (від пізньолат. Mercurium captans - зв'язує ртуть; син. Тіоспирти) - рідини, похідні вуглеводнів, що мають неприємний специфічний запах, відчутний при мізерно малих концентраціях в повітрі. У природі знаходяться головним чином в продуктах гниття білків, мають слабокислі властивості. Токсична дія меркаптанів схожа з дією сірководню. Гранично допустима концентрація метилмеркаптану в повітрі робочої зони - 0,8 мг / м3, в атмосферному повітрі, в житлових приміщеннях - (0,000009) 9x10-6 мг/м3. Порог сприйняття запаху 0,0001-0,0003 мг/м3. Меркаптани мають алергенну дію. Концентрації до 20 мг/м3 серйозних наслідків не викликають навіть при багаточасовій дії. При високих концентраціях виникає подразнення слизистої оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, нудота, запамарочення, в тяжких випадках судоми, наркотичне сп’яніння. Вражаюча концентрація понад 1700 мг/м3.

На запит від KOMORA.INFO було надано копії результатів аналізів, проведених лабораторією 16 серпня. Отже, на території цегельного заводу біля відкритого сховища гною були зафіксовані такі показники: вміст пилу -0,113 (допустимо до 0,5), ангідрид сірчистий – 0,074 (допустимо до 0,5), аміак 0,145 (допустимо -0,2), фенол – 0,013 (допустимо – 0,01). Результати вимірювання повітря біля магазину «Круглик»: пил- 0,222 (допустимо до 0,5), ангідрид сірчистий – 0,081 (допустимо до 0,5), аміак 0,069 (допустимо -0,2), фенол – 0,006 (допустимо – 0,01). Біля житлового будинку вул. Урожайна, 7: пил-0,168 (допустимо до 0,5), ангідрид сірчистий – 0,078 (допустимо до 0,5), аміак 0,023 (допустимо -0,2), фенол – 0,005 (допустимо – 0,01). Показники аналізу повітря на відстані 500 м від свинокомплексу за напрямком вітру: вміст пилу - 0,113 (допутимо до 0,5), ангідрид сірчистий – 0,074 (допустимо до 0,5), аміак 0,145 (допустимо -0,2), фенол – 0,013 (допустимо – 0,01).

За офіційними висновками лабораторії вміст пилу, ангідриду сірчистого, аміаку в досліджених зразках повітря відповідає вимогам НД «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» від 3.03.2015 року. Вміст фенолу перевищує вимоги НД «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» від 3.03.2015 року та становить 0, 013 мг/м3 при ГДК 0,01 мг/м3.

До цього часу жодної інформації щодо проведення аналізів на вміст меркаптану, сірководню чи взагалі хоч яких-небудь аналізів, ініційованих чи проведених кимось, крім ТДВ «Колос», ми не маємо. Жодна громадська організація чи орган місцевого самоврядування не оприлюднювали такої інформації. Тобто, по факту, проблема неприємного запаху досі хвилювала лише ТДВ «Колос».

 На сьогодні ТДВ «Колос» розглядає питання обробки відходів життєдіяльності свиней за допомогою спеціального біогазового заводу, а це практично унеможливить наявність неприємних запахів від  відходів, які виливаються на поля. Біогазова станція в якості основної сировини використовує:

  • гній свинячий 132т / добу з вологістю 94%.

Завдання біогазового комплексу - переробка відходів з виробленням біогазу, електричної і теплової енергії, а також «твердих» біодобрив і освітлення стоків.

Підприємство планує з 2019 року придбання спеціального ґрунтообробного обладнання для внесення відходів у закритий грунт.

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges