komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Електронні рецепти та урядова програма «Доступні ліки»: на що очікувати знам’янчанам?

19.03.2019

З 1 квітня 2019 року усі бажаючі скористатись урядовою програмою «Доступні ліки» повинні підписати декларацію з лікарем – це одна із головних умов отримання електронного рецепту. Втім, як ці рецепти діятимуть та які міські аптеки надаватимуть такі послуги, розбирались члени виконавчого комітету 14 березня 2019 року. 

Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки» викладено у новій редакції наказом МОЗ від 01.02.2019 №265. Реєстр містить загалом 258 препаратів, з них 64 є безоплатні.

У квітні 2017 року, коли Програма стартувала було 153 торгових назви препаратів, з яких безоплатно можна було отримати 23. Тобто за час роботи програми вибір для пацієнта збільшився більше, ніж у два рази.

У 2017-2018 роках у місті Знам’янка реалізацію Програми «Про забезпечення доступності лікарських засобів» забезпечував КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А. В. Лисенка».

У реалізації даної Програми по місту Знам’янка брали участь аптечні мережі: ПАТ «Ліки Кіровоградщини», ТОВ « АЙ ПІ ФАРМАЦІЯ», ТОВ медична компанія «ІРІС»  та КП Знам’янської районної ради «РАМ».

Кількість осіб, які отримували лікарські  засоби в межах Програми станом на 31.12.2018 року – 7033 особи.

Кількість виписаних рецептів з початку Програми у 2018 році, а саме з 25 січня по 31 грудня – 22 168 рецептів.

Середня вартість рецепту – 36,14 грн.

Суми, передбачені бюджетним розписом, згідно розподілу коштів департаментом охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, на відшкодування даної Програми на 2018 рік для КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. Лисенка» - виділено 717 тис. 300 грн. з помісячним розподілом у сумі 59 775, 00 грн.

  • На сьогодні відбувається підписання прямих угод між аптеками і національною службою здоров’я, яка це буде кількість аптек у Знам’янці наразі не відомо, жодна аптечна мережа ще такого контракту не заключила, бо не завершений етап розробки програми подальшої роботи, - пояснив директор комунального некомерційного підприємства «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Руслан Пушкаренко.- Ми в свою чергу з сімейними лікарями тестуємо систему оформлення електронних рецептів.

Прикро констатувати, що сьогодні сотні знам’янчан, які користуються згаданою урядовою програмою «Доступні ліки» вимушені купувати необхідні їм ліки за власні кошти, і так буде система доки нововведення з електронними рецептами не запрацює в повному обсязі. А якщо людина прийде не з одним рецептом, а кількома? Скільки тоді часу буде обслуговуватись одна людина у чергах аптек?

Підготувала Оксана Войчишина (за матеріалами Знам’янського виконавчого комітету)

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges