komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Втрати води – в спільний рахунок: у багатоквартирних будинках встановлять загальні лічильники

20.07.2019

12 липня обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро-Кіровоград» опублікувало повідомлення про намір встановлення вузлів комерційного обліку. Тобто, вже найближчим часом розпочнеться процедура встановлення загальнобудинкових лічильників або ж пропозиції мешканцям встановити їх самотужки. 

Селище міського типу Смоліне Маловисківського району стане пілотним населеним пунктом на Кіровоградщині. Тут 52 багатоквартирні будинки. Відсьогодні його мешканці почнуть отримувати звичні квитанції на оплату послуг на наступний квартал із прикріпленим бланком. Що це за повідомлення та що робити після ознайомлення з ним?

Законодавча база

«Закон про комерційний облік», який набрав чинності ще 2 серпня 2017 року, передбачає, що у кожному багатоквартирному будинку, який обслуговує ОКВП «Дніпро – Кіровоград» як оператор зовнішніх інженерних мереж, повинен бути встановлений загальний лічильник. Підприємство мало встановити їх протягом півтора року з моменту набрання чинності цього закону.

Цього року Верховна Рада перенесла терміни встановлення лічильників, оскільки до цього часу водоканали не мали регламенту цієї процедури. Перехідні положення закону передбачають прийняття Кабінетом Міністрів низки підзаконних документів, які б роз’яснювали саму процедуру встановлення: яким чином, в якій формі інформувати споживачів, технічні вимоги тощо. На це Кабмін мав шість місяців з серпня 2017 року, натомість прийняв ці нормативні документи лише у жовтні 2018 року. Після цього водоканал отримав усі можливості до старту цієї роботи.

У Смоліному обстежили підвали всіх 52 багатоквартирних будинків, визначили фронт робіт згідно «Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку», затвердженого Наказом Мінрегіону №206. Далі, згідно затвердженого порядку інформування населення, відповідна інформація оприлюднена на сайті підприємства, розміщена в загальнодоступних місцях (на під’їздах будинків). Протягом місяця з моменту публікації на сайті споживачі отримуватимуть паперові повідомлення разом із квитанціями на оплату послуг.

Як реагувати на повідомлення?

Згідно із законом, протягом двох місяців з моменту публікації на сайті споживачі повинні визначитись із порядком встановлення лічильника. Мешканці багатоквартирного будинку повинні скликати загальні збори, на які мають зібратися не менше 75 відсотків власників житлових площ. Ознайомитися з наміром ОКВП встановити загальнобудинковий лічильник, його вартістю та розміром щоквартальних виплат. Споживач сплачуватиме ці кошти протягом вказаного у повідомленні періоду.

Якщо протягом двох місяців споживачі визначились та їх все влаштовує, то потрібно написати на підприємство лист-погодження та підкріпити протокол зборів.

Якщо споживачам не підходить запропонований варіант і вони хочуть розробити проект та встановити лічильник самотужки, знову потрібно писати відповідний лист із прикріпленим протоколом зборів. У випадку самостійного встановлення термін на цю процедуру зростає з двох до чотирьох місяців. Якщо й за цей період роботи не будуть виконані, то вони автоматично перейдуть до компетенції водоканалу.

Якщо споживачі не визначились і не надіслали на підприємство жодних результатів щодо їхнього рішення, або протокол зборів складений неналежним чином, то через два місяці, згідно із законом, це вважається автоматичною згодою. В такому разі підприємство через два місяці подає лист до виконавчого комітету ОТГ Смолінської селищної ради з проханням затвердити ці внески на своєму засіданні. І лише після того, як виконком це зробить, підприємство розпочне встановлення лічильників, антивандальних шаф, пломбування та взяття на облік, проведення подальшого обслуговування чи заміни цих приладів. Після цього споживачам почнуть нараховувати внески. Однак у законі є момент, відповідно до якого виконком матиме компетенцію профінансувати їх для людей.

Для чого ці лічильники?

«Дніпро – Кіровоград» є виробником послуги. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також «Закон України про житлово-комунальні послуги» визначили, що підприємство здійснює забір, підготовку та транзит води до врізу в будинок. Далі вже йтиме загальний лічильник, а за ним – розподіл водоспоживання між окремими квартирами: чи то за індивідуальними лічильниками, чи за кількістю мешканців, чи за житловою площею – це до травня 2020 року визначатимуть мешканці на загальних зборах.

Між показниками будинкового і квартирних лічильників завжди є різниця – небаланс. Навіть у тих будинках, де прилади обліку у 100 відсотках квартир. Наприклад, якщо у будинку 249 квартир і в середньому споживають по 10 кубометрів води, то виходить 2490 кубів споживання на місяць. А загальнобудинковий лічильник показує 2600 кубометрів. Різниця – 110.

Звідки вона виникає?

Перша причина – у побутових водолічильників точність класу «А». Переважна більшість їх встановлена вертикально, тому рахують вони грубо, з похибкою. Шістдесят літрів протікання через такий лічильник на годину не рахуються взагалі. Якщо лічильник встановити горизонтально, він вже рахуватиме з похибкою в 30 літрів на годину, та вже реагуватиме на найменший рух води. І якщо помножити 60 неврахованих літрів на 249 квартир, то виходить втрачених 14 кубометрів води на годину. А якщо в підвалі стоїть загальний лічильник, його похибка значно менша за вищевказану.

Друга причина – крадіжки. Багато споживачів використовують різні механізми для зупинки обліку води на лічильнику, або ж набирають ємності, пускаючи воду по краплині. Наприклад, у Знам’янці близько семи десятків багатоквартирних будинків. Їх ще 2004 року обладнали загальними лічильниками. Після повірки виявилося, що втрати по будинках коливалися від 15 до 40 відсотків. Частина – за рахунок неточностей лічильників, частина – через крадіжки, частина – через обидва цих фактори.

Як обраховуватиметься оплата різниці?

Якщо всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками, то є затверджена Мінрегіоном методика розподілу різниці між їхніми та загальнобудинковими показниками. Якщо мешканці визначать ОКВП «Дніпро – Кіровоград» розподілювачем послуги водопостачання, то різниця обраховуватиметься пропорційно до споживання.

Наприклад, маємо різницю в 110 кубів і 249 квартир в цілому. Одна квартира спожила 10 кубометрів – це 0,3%. Цю цифру ділимо на показник загального лічильника – приміром, 2600 – і множимо на 110 кубів. Виходить, що замість 10 потрібно буде оплатити 10,4 кубометра. Інша квартира спожила 2 кубометри – вони діляться на 2600 і знову множаться на 110 – виходить 2,08 кубометра.

Раніше небаланс повинен був включатися в тариф, але НКРЕКП навіть не пропускала цей пункт під час його формування, а після прийняття «Закону про комерційний облік» водоканали взагалі позбавили права це робити. Виробник не повинен мотивувати людей не дурити лічильники. Будинок – це спільна власність його мешканців незалежно від форми власності – чи це ОСББ, чи ЖЕО.

Чи обов’язково встановлювати загальнобудинковий лічильник?

Відтепер новий «Закон про комерційний облік» передбачає відповідальність за невстановлення загальнобудинкових приладів обліку. Санкції застосують, якщо це не буде зроблено до 1 серпня 2020 року, тому вимоги закону для підприємства мають невідворотну дію.

Після встановлення лічильників у Смоліному на черзі будуть багатоквартирні будинки у Знам’янці, Світловодську, Олександрії та Кропивницькому.

https://dnipro-kirovograd.com.ua

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges