komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Історія вишиванки нащадків роду Тараса Шевченка…

21.05.2020

Вона така жива,  очі вбирає кожна вишита нитка, вона така тепла, ніби я торкаюсь рукою Катерини Красицької… У музейного експоната Знам’янського краєзнавчого музею – вишиванки роду Тараса Шевченка є історія, яку  зробимо знаною саме у Всесвітній День вишиванки. Внучата племінниця славного Кобзаря могла б переповісти сучасникам значно більше, ніж зараз журналісти, але дещо ми все ж таки знайшли. 

 Довідково відомо, що після довгого поневіряння Україною,  родина Красицьких оселилась  у с. Мошорине Знам’янського району. Там Катерина Максимівна Красицька разом з чоловіком створили родину  з 12-ти дітей. Приблизно 1910-1912 роками датується і виникнення її вишиванки, яка нині прикрашає музей і експозицію «Кобзарева світлиця».

У 1961-му році, у Знам’янці було створено музей роду Красицьких, адресою цього будинку стала вулиця Жовтнева, 33. Пізніше вишиванка стала експонатом сучасного  міського краєзнавчого музею. Також зараз у музеї є чимало світлин та спогадів з газет, де видно, як Катерина Максимівна зустрічає гостей у вишиванці, грає на бандурі у цьому одязі, а ще позує для художників.

 Напевно, не було б такого гарного уявлення про цю жінку та її вишиванку, якби не дві картини із її зображенням. Художники Борис Єгоров та Василь Семеніченко намалювали два портрети Катерини Красицької. На них літня бабуся поглядом зустрічає кожного, сидячи у гарній вишиванці.

Є припущення, що сорочка була  вишита Катериною Максимівною власноруч, зараз напевно цього ніхто не знає… Якщо описово розповісти про сорочку - на ній червоними та чорними нитками квіткові мотиви прикрашають рукава, троянди створюють рівні лінії, де  комірець, а по низу полотна тоненький орнамент ледь видніється у трикутничках та листочках…

Зараз вишиванка Катерини Красицької стала  експонатом, зрозуміло, що її ніхто не одягає, але пам’ять про цю добру жінку ще довго житиме у шафі для всіх гостей міського краєзнавчого музею у Знам’янці.

Підготувала Оксана Войчишина

Дякуємо  зберігачу фондів міського краєзнавчого музею Олегу Молісу за сприяння у  створенні матеріалу.

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges