komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ОХОРОНЦІ В МАГАЗИНАХ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПЕРЕВІРЯТИ ОСОБИСТІ РЕЧІ ПОКУПЦІВ

16.04.2021

До управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Кіровоградщини неодноразово звертаються мешканці області зі скаргами на неправомірну поведінку охоронців у торговельних закладах. Зокрема, мова йде про магазини секонд-хенду, охоронці яких вимагають покупців показувати вміст сумки. 

Спеціалісти управління захисту споживачів звертають увагу, що охорона магазину не має права проводити обшук речей покупця. Огляд людини та її особистих речей можуть здійснювати тільки працівники правоохоронних органів відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України і Закону «Про Національну поліцію».

Як діяти, якщо у покупця в магазині вимагають надати речі для огляду? Варто розуміти, що в такій ситуації виникає конфлікт. Якщо до Вас підійде власник закладу, охоронець чи продавець з такою вимогою, попросіть його пред’явити документи, що є підставою для обшуку, адже таких повноважень вони не мають.

Водночас якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо особи, то вони мають змогу слідкувати за товаром у торговельній залі та діями покупця стосовно цього товару за допомогою камер спостереження (за наявності).

Викликати поліцію охоронець має право за умови, якщо:

На виході з супермаркету спрацювала противикрадальна рамка.

Камери стеження зафіксували, що покупець щось викрав.

Покупці помітили крадія і повідомили про це охоронця.

Вимагаючи провести обшук речей покупця без його згоди та без залучення поліції охоронець порушує закон. Відповідно до статті 29 Конституції України та статті 289 Цивільного кодексу України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Якщо Ви проти проведення огляду, але охоронець Вам погрожує чи не випускає з магазину - викликайте поліцію.

Також варто зазначити, що в Україні діють два основних нормативно-правових акти:

Закон України «Про захист прав споживачів»;

«Порядок здійснення торговельної діяльності й правил торговельного обслуговування населення», затверджений постановою Кабінету Міністрів України 15.06.2006 р. № 833.

Ці нормативно-правові акти не передбачають обов’язок відвідувачів супермаркетів здавати свої особисті речі в камери схову в супермаркетах, пред’являти для огляду особисті речі охоронцям супермаркету (як при вході, так і при виході). Якщо яким-небудь чином охоронцями супермаркету було зафіксовано, що відвідувач вчинив адміністративне правопорушення або злочин, то охоронці не можуть проводити особистий обшук або особистий огляд особи. Вони повинні викликати співробітників органів внутрішніх справ, і лише ті мають законне право за заявою адміністрації супермаркету провести обшук особи.

Таким чином, охоронці супермаркету не мають законних підстав, щоб перевіряти речі відвідувачів та змушувати їх залишати речі в камерах схову. Охоронці можуть лише попросити пред’явити те, що знаходиться в особи в особистих речах, але це лише прохання, а не наказ. Особа, до якої звернувся охоронець, на свій власний розсуд має право не пред’являти свої речі для огляду.

Варто також зважати на те, що наглядач в магазині може виявитися зовсім не охоронцем. Не завжди людей з раціями, яких ми бачимо в магазинах, можна назвати охороною. Вони по відношенню покупця не мають права вчиняти ніяких дій, так само як не мають права носити зброю чи інші спецзасоби.

Охоронець - це штатний працівник установи, який у своїй роботі керується посадовою інструкцією. Якщо охоронець порушив вимоги посадової інструкції, покупець має право звернутися зі скаргою на його дії до адміністрації закладу.

Нагадаємо, що при Держпродспоживслужбі Кіровоградщини діє Консультаційний центр захисту прав споживачів. Для отримання консультацій з питань захисту прав споживачів, допомоги в оформленні заяв відповідно до встановлених вимог законодавства, у випадку порушення ваших прав як споживача звертайтеся:

за телефоном: (0522) 32 14 58

за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінет 410

на електронну поштову скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.et

Також читайте:

ДЕРЖАВА ВИДІЛИЛА ПОНАД 7 МІЛЬЙОНІВ НА РЕКОНСТРУКЦІЮ ДИТСАДКА У ЗНАМ’ЯНЦІ

КОРОНАВІРУС НА ЗНАМ' ЯНЩИНІ: ЗА МИНУЛУ ДОБУ 8 ПІДТВЕРДЖЕНИХ ВИПАДКІВ

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges