komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Новина дня

АНТИБІОТИКИ ЗА Е-РЕЦЕПТОМ ТА НОВІ ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ. ЯКИХ ЗМІН ЧЕКАТИ У СЕРПНІ

1.08.2022

У серпні на українців чекає кілька змін – купити антибіотики можна буде лише за рецептом, а навчальний рік для студентів розпочнеться раніше. Також зміни стосуються обов'язкового е-ТТН для бізнесу, а для тих, хто захоче перетнути кордон України, варто підготувати документи про вакцинацію.

Антибіотики за е-рецептом

З 1 серпня пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики. Старт впровадження цієї послуги перенесли з квітня на серпень через вторгнення Росії.

Е-рецепти виписуватимуть безпосередньо під час прийому в лікаря. Це робитимуть медики як державних установ, так і приватних. Крім того, рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог тощо. Головна умова – заклад і лікарі повинні бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. Якщо заклад, в який людина звернулася, поки що не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт. Купити антибіотик за рецептом можна буде упродовж 30 днів з моменту його виписки. Поступово на всіх територіях України почне діяти винятково електронний рецепт.

Переїзд через «Краківець»

З 1 серпня відновлюють рух легкових автомобілів через пункт пропуску «Краківець». Про початок пропуску пасажирських автобусів буде повідомлено додатково. В ДПСУ просять громадян врахувати інформацію та обирати даний пункт пропуску для перетину кордону.

Перетин кордону

В Україні з 1 серпня змінять правила виїзду до деяких країн – вакцинованим громадянам країни дозволять виїзд до деяких держав. Туристи з України зможуть відвідати Саудівську Аравію та Італію – причому для приїзду в останню потрібно буде пройти п'ятиденну ізоляцію. Для цього потрібно мати сертифікат вакцинації препаратами Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech.

Крім того, безперешкодний перетин кордону громадянами України буде можливий, якщо матимуть хоча б одну дозу вакцини від коронавірусної хвороби Covid-19. Решту громадян зобов'яжуть на держкордоні встановити мобільний застосунок «Вдома». У разі позитивного тесту на коронавірус доведеться піти на самоізоляцію.

Виплати військовим

Законопроєкт №7141, затверджений Верховною Радою наприкінці липня, передбачає додаткові щомісячні виплати для військовослужбовців. Розмір допомоги буде кратним мінімальній зарплаті – 6500 гривень.

Хто і скільки отримуватиме з 1 серпня:

кавалери ордена «За мужність» трьох ступенів (повні 2 кавалери) – 6500 гривень;

лицарі ордена Богдана Хмельницького трьох ступенів (повні лицарі) – 13000 гривень;

володарі звання «Герой України» та ордену «Золота Зірка» – 19500 гривень.

 

Крім того, ці фінансові виплати належать сім'ям загиблих захисників та родичам тих, хто отримав перераховані вище нагороди посмертно.

Також зміни торкнуться матеріальної виплати у розмірі 30 тисяч гривень, яка призначена для військовослужбовців. З 1 серпня ця фінансова допомога не надається особам рядового та керівного складу Державної кримінально-виконавчої служби. Також для деяких категорій правоохоронців подібна виплата нараховуватиметься по-новому – бійців ЗСУ, які несуть службу у місцях бойових дій та на тимчасово окупованих територіях, зміни не стосуватимуться.

Навчання для студентів

МОН рекомендує закладам фахової вищої освіти розпочати навчальний процес з 15 серпня. Але це стосується лише студентів другого, третього, четвертого курсів та другого курсу магістратури. У теплі місяці для навчання рекомендують використовувати суботи. Також МОН радить керівникам вишів передбачити завершення зимової екзаменаційної сесії до кінця листопада 2022 року, а почати другий семестр орієнтовно 15 лютого 2023 року. Але керівники вищих навчальних закладів зможуть самостійно визначати дату початку нового навчального року з огляду на безпекову ситуацію в регіоні.

Додаткова реєстрація для участі в НМТ

Вступники, які не змогли зареєструватися для участі в Національному мультипредметному тесті (НМТ) в основний і додатковий періоди, отримають можливість зробити це під час спеціального періоду.

Для цього потрібно:

з 12 до 15 серпня сформувати реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (до 12 серпня реєстрація недоступна!);

з 25 до 30 серпня обрати населений пункт для складання НМТ на персональній сторінці;

з 5 до 7 вересня підтвердити на персональній сторінці участь у тестуванні та вибрати населений пункт, що найбільш наближений до місця перебування в період проведення спеціальної сесії.

Сертифікація вчителів

З 1 серпня вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років, зможуть зареєструватися для участі в сертифікації.

Реєстрація триватиме до 15 серпня 2022 року (включно) та проходитиме у два етапи:

основний (1-8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

додатковий (9-15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2 500 учителів).

Заповнити реєстраційну картку-заяву на участь у сертифікації можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. До слова, раніше у МОН пояснювали, що педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають надбавку у 20% до заробітної плати.

Вихідні та робочі дні

У серпні українці традиційно святкують День незалежності. Проте, через воєнний стан, в країні скасували вихідні на свята. Тож 24 серпня буде робочим днем й оплачуватиметься у звичайному порядку.

Ймовірне продовження воєнного стану

На даний час воєнний стан в Україні діє до 23 серпня 2022 року. До цього ж дня має тривати і загальна мобілізація. Воєнний стан передбачає можливість, зокрема, введення комендантської години та пропускного режиму, заборони проведення масових заходів, перевірки речей та документів, конфіскації майна для потреб оборони з компенсацією власникам, порушення права на таємницю листування та телефонних розмов тощо.

Імовірно до 23 серпня Рада продовжить дію воєнного стану – адже бойові дії тривають і найоптимістичніший строк завершення війни, який озвучували президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков – кінець року.

 Також читайте:

«ПОВІСТКИ» В СУД НАДСИЛАТИМУТЬ ЧЕРЕЗ «ДІЮ»

ВРАНЦІ У ЗНАМ’ЯНЦІ ТРАПИЛАСЯ ПОЖЕЖА

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges