komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Брати Капранови: «Україна таки-да, ще не вмерла. І головне, що вона ще не вмерла на рівні місцевих еліт»

20.05.2017

Відомі письменники Віталій та Дмитро Капранови наприкінці квітня побували на Кіровоградщині. Презентація їхнього найновішого роману «Забудь-річка» у Кропивницькому, за словами авторів стала вже 130-ою у 90 різних містах, переважно райцентрах. На жаль, Знам’янку брати проминули, але виступили у бібліотеках Новоукраїнки, Новгородки та Світловодська. Чому письменники вирішили їздити саме по бібліотеках і які їхні враження від подорожей українською глибинкою – про це, зокрема, Брати Капранови розповіли в інтерв’ю програмі обласного телебачення «Єлисаветградський книговир».

 - Знаєте, неймовірно цікавий зараз експеримент, який ми зараз почали, звісно, не від хорошого життя. Наш роман написаний для дорослих читачів. І коли ми попередні романи переважно презентували, як усі письменники, у вищих навчальних закладах, то у випадку з «Забудь-річкою» ми запитали себе: «Чи буде це цікаво студентам?» І самі собі відповіли: «Навряд чи». Бо тут ідеться про питання пам’яті, поколінь, родоводу… Це ще рано для них. І ще за товщиною – молоді люди не люблять товстих романів.  Тоді ми себе сказали: «Де зараз можна впіймати дорослого читача?» І прийшли до абсолютно парадоксального висновку: в бібліотеках. Виявляється дорослого читача, особливо в райцентрах, просто нема де взяти. І так народилася божевільна (як ми тепер уже розуміємо) ідея – поїхати районними бібліотеками або міськими бібліотеками у районних центрах. І цей рік подарував нам абсолютно іншу Україну – не тільки дороги, але й люди. Виявилося, що чутки про те, що Україна вмерла, не відповідають дійсності – вона таки-да, ще не вмерла. І головне, що вона ще не вмерла на рівні місцевих еліт. Тобто існують реально місцеві еліти – як інтелектуальні, так і бізнес-еліти. До речі, бізнес-еліти іноді приходять. І це дуже класно, коли людина дістає, скажімо, 500 гривень і каже: «Будь ласка, мені на всі ці гроші ось ті й ті книжки. Підпишіть для місцевих бібліотек – я їм дарую». І це було не один раз. А найзворушливіше: одного разу бабуся позичила в сусідки 100 гривень й віддала бібліотеці на покупку книжки – ось це справжня еліта.

 Повністю інтерв’ю з Братами Капрановими дивіться в ефірі каналу «Кіровоград» 20, 27 травня та 3 червня о 21.00 (повтор – наступного дня о 20.00)

 Дмитро Шульга, автор програми «Єлисаветградський книговир», спеціально для KOMORA.INFO

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges