komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

День прапора у Знам'янці: від святковості до розчарувань

24.08.2017

23 серпня вже який рік поспіль запам'ятовується знам'янчанам не тільки офіційним підняттям синьо-жовтого стягу, а й автопробігом, котрий збирає разом охочих символічно проїхати колоною. 

Цього року бажаючих зробити автопробіг у День прапора було багато, різні політичні сили та громадські організації міста під своїми стягами заявили про себе: " Рух Нових Сил", ВО "Свобода", "Сила людей", ГО "Майдан", "Антикорупційний Рух Знам'янщини", "Нове місто". Гарні фото у соцмережах, спільні світлини з прапорами - все минуло святково і з піднесеним настроєм.

 Втім, є факт, який не просто суперечив всім подіям, а вийшов за межі святкування і став резонансним у всіх негативних проявах.

Говорить один із учасників автопробігу Михайло Сурдул:" Вчора, о 18 год.30 хв, із флагштока біля виконкому був знятий червоно-чорний прапор, прапор боротьби нашого народу за свою незалежність, прапор, який підняли діти та члени родин загиблих Героїв російсько-української війни та воїни-ветерани. Це було виявлено саме під час руху колони.
Група активістів повернулася до міськвиконкому та викликала охорону. Охоронець виконкому пояснив, що прапор він зняв по телефонній вказівці коменданта виконкому.
Активісти попросили охоронця повернути прапор і підняли його на своє місце. Також попросили викликати коменданта для пояснень.
До його приходу ми склали акт про цей факт наруги.
Хвилин за 20 з'явився комендант Яндович (так він себе назвав, ім'я не назвав, бо в неробочий час, з його слів, він не зобов'язаний називати ім'я), та пояснив, що це не його власне рішення про зняття прапора, а він виконував вказівку зверху. Чия вказівка - відмовився сказати.
"

Незрозуміо, яку енциклопедію чи історичну книгу треба відкрити людям, які приймають такі рішення?! Чи вони не слідкують за війною на сході, де кожен другий наш воїн тримає в руках червоно-чорний стяг? Чи комусь у місті стали не до душі "екстремістські" прояви?

Так хочеться, щоб ті, що знімали, не тільки виконували вказівки, а й знали історію, навіть якщо вони не вважають її рідною...

Сучасні історичні згадки про червоно-чорні стяги у різних варіаціях (горизонтальні, вертикальні, діагональні) відносять нас до 1890-х років та до таких країн, як Італія та Мексика. Незалежно від того, що ці країни знаходяться на різних половинах земної кулі, майже одночасно там відбулись повстання громадян проти ущемлення їх прав та свобод під знаменами червоно-чорних кольорів. Дослідники цих історичних подій зазначають, що на боротьбу виходив  нижчий робочий клас (оскільки середнього вже майже не існувало). Саме на їхніх стягах чорний колір означав пряму дію (мітинги, стачки, протест), а  червоний – робітничий рух. В радянські часи усі добре знали поняття “рохінегра” зі шкільних підручників – саме так називався прапор мексиканського повстання. Як зазначає дослідник Дональд Ходжес, “на прапорі мексиканського Дому робітників  світу червона полоска символізує економічну боротьбу проти класів власників, а чорна - повстанську”.  Дуже ілюстративним є і дане визначення поняття анархізму – “Свобода індівіда та соціальна співпраця всього громадянства” (P.Kropotkin. Act for Yourselves. P.102). Під такими ж стягами пройшла і революція в Іспанії  в 1936 році. Отже, можна підсумувати, що червоно-чорний прапор давав натхнення людям, котрі змучились від рабського існування, несправедливої  тотальної бідності та свавілля багатіїв.

Вдруге червоно-чорний прапор починає активно використовуватись в Україні під час повстанської боротьби за незалежність членами ОУН та  воїнами УПА. Часто відбувається підміна понять і завдяки старанням комуністичної номенклатури донині безліч людей вважає, що на ОУНівському прапорі чорна полоса має значення “смерть”, а червона – “вороги”. Це хибне трактування. Насправді ж однодумці Бандери та Шухевича вважали, що чорний колір зображує рідну землю, а червоний – кров борців, які захищають свою родючу чорну землю. Тобто, важливо – власну кров, а не кров ворогів чи “москалів”. В такому контексті стає зрозуміло, що даний прапор не можна вважати екстремістським, а тим паче забороняти у сучасному суспільстві його використання. 

Після складання акту про факт наруги, червоно-чорний стяг знову замайорів над містом... Слава Україні! Героям слава!

Оксана Войчишина

Фото Тетяни Захарчук

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges