komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Децентралізація приносить кращі результати та ефективність

9.10.2017

Третього жовтня за ініціативи Українського кризового медіа-центру  (в рамках Програми USAID DOBRE) у Кропивницькому відбулася панельна дискусія для представників ЗМІ Кіровоградської області. У колі уваги – процес втілення реформи децентралізації в Україні, серед спікерів  - фундатори та практики реформи. 

Коли в Україні зараз відбуваються виклики у реформуванні системи самоврядування час диктує нові погляди на сьогодення, на Кіровоградщині вже є громади, які відчули нові можливості, наслідки децентралізації у сферах освіти та охорони здоров’я.

Так що нового несе новий адміністративно-територіальний устрій громадам?

Першочерговим питанням, котре ставить перед собою кожна громада, що вирішила стати ОТГ, а чи є вона спроможною?


Погляд на це питання висловив учасник діалогу зі ЗМІ Кіровоградщини директор ГО «Інститут розвитку території» Юрій Ганущак:« Коли ми робимо нову адміністративну одиницю, має бути спроможність, яка в трьох вимірах окреслюється стурктурою, кадрами та інституціями. На сьогодні наша найбільша проблема в ОТГ і не тільки – кадрова. Третина громад країни до 2 тис. осіб у сільрадах, ще третина по 1 тис. осіб,  і тільки 5% усіх громад країни – до 5 тис. осіб. Зараз у сільрадах 90% бюджету платиться на утримання апарату, а мають бути головними послуги і благоустрій території. Як ми бачимо таке можливо тільки за умови, коли проживає на території понад 5 тис. населення у ОТГ. Тому реформа адмінустрію вкрай потрібна. Що ж до інституційного фактору, то у половини громад країни немає садочків, а амбулаторій всього 4 тис. на 11 тис. сільрад в Україні. Нині переломний момент, і до кінця 2017 року ми маємо перейти через рубікон. На сьогодні затрверджено перелік спроможних громад  у кількості 1 336, якщо половина ОТГ таки буде створена, то половину шляху  пройдено. Інвестор, який приходить в Україну, навіть не дивиться у сторону не реформованих районів. Тобто, пішла величезна конкуренція за інвестиції між об’єднаними територіальними громадами. Інвестор добре знає, звідки його точно не виженуть».


Робити реформу децентралізації у період війни – це теж серйозний виклик про який часто йде мова. Є політичні партії, які через цей фактор засуджують ідеологів та реформаторів, а є ті, які не дивлячись на зовнішні та внутрішні тиски  на Кіровоградщині, стали  практиками децентралізації. Серед них Олександр Корінний, міський голова м. Новоукраїнки. Під час зустрічі  він розповів про реалізацію проектів, які були втілені в життя 2017-го року, це проект відкриття баскетбольного майданчика «Вasket», хімічна переносна лабораторія для школярів тощо. Щодо вкладення коштів в територію від іноземних інвесторів, то перше, що почала робити Новоукраїнська громада, - писати Стратегію розвитку, де було заплановано  будівництво сонячної електростанції.


«Але, коли дійшло до реалізації проекту, зрозуміли, що земля поза межами населеного пункту не наша. Тому прийняття законопроекту щодо врегулювання цього питання, є дуже важливим. Землі поза межами населених пунктів мають бути передані в управління об'єднаних територіальних громад. Саме це дозволить їм розвиватися», - говорить голова Асоціації ОТГ, Олександр Корінний.


Юрій Ганущак переконаний, що на даний момент законопроект щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України, який знаходиться у Верховній Раді, не пройде. Проте його буде проголосовано у наступному році та ініціатором розгляду, за словами експерта, буде  саме Асоціація об’єднаних територіальних громад.


 За словами директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку Сергія Шаршова, сьогодні в Україні  нараховується 648 об’єднаних територіальних громад, ще в 59 найближчим часом відбудуться вибори. «Якщо брати підконтрольну Україні територію, ми маємо близько 10 тис. адміністративних одиниць. Загальна кількість населення в об’єднаних громадах – 5,8 млн чоловік. З початку реформи, 2014 року, державна підтримка на розвиток громад та розбудову їх інфраструктури зросла у 30 разів – і у 2017 році становитиме 14,9 млрд грн.», - зазначив представник Мінрегіонбуду.


На сьогодні на Знам’янщині не створено поки що жодної ОТГ, тому реформа, яка крокує країною, для нас ще тільки планування і наміри. Втім, як показує практика, зворотнього шляху для України вже не буде і тому розуміння того, що окреслює децентралізацію, які її успішні практики вже існують  - важливе.

Тренінг для журналістів організував Український кризовий медіа-ценитр в рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність». Захід  проходив за сприяння обласної організації НСЖУ.

Оксана Войчишина

 Фото Олена Карпенко

 

 

 

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges