komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Децентралізація в Україні  та Кіровоградщині: стан та перспективи

17.04.2018

Реформа децентралізації постійно на слуху, але все ще багато людей  не обізнані у тому, як нині вона відбувається. Є і ті, хто вважає, що можливе повернення у зворотньому напрямку у розвитку місцевого самоврядування. А чи справді це так? Напевно знають експерти, серед яких на Кіровоградщині  радники Центру розвитку місцевого самоврядування (м. Кропивницький). 

Припустити, що процес створення ОТГ (об’єднаних територіальних громад) може зупинитись дуже складно, бо на сьогодні в Україні вже створено 725 громад, для 40 призначено перші вибори вже 29 квітня поточного року, а ще 20 очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів восени 2018-го. На Кіровоградщині лишилось 9 районів, де ще немає жодної ОТГ, в цілому в Україні таких районів 130.

 

  • Довгий час Кіровоградщина була серед останніх за темпами створення ОТГ, - коментує радниця з децентралізації Кіровоградського ЦРМС Валентина Шеремет, - але на сьогодні ситуація змінюється, і ось вже 29 квітня відбудуться вибори у трьох громадах, а до кінця 2018-го планується об’єднати до 10 ОТГ у нашій області. Цього року уряд направив понад 19 млрд. грн. на підтримку ОТГ, а 665 з них вийшли прямі міжбюджетні відносини.

Тривалий час не могли об’єднуватись громади між різними районами, зараз це цілком реально, наприклад, як у  майбутній Новопразькій ОТГ, до якої входитимуть села з Олександрійського та Знам’янського районів. Натомість, досі не можливо проводити об’єднання в межах різних областей.

Прийнятий 3 квітня цього року закон про приєднання громад до міст обласного значення відкриває нові можливості для розвитку територій. Без проведення перевиборів, за спрощеною процедурою відбуватиметься  об’єднання міст з навколишніми громадами. Особливістю цього закона є те, що міста обласного значення не матимуть права відмовити сільським, селищним радам у їх ініціативі створення ОТГ, а ще вони матимуть право представництва у виконавчих комітетах та радах тих міст, до яких доєднаються. Прогнозовано, що така добровільність створення ОТГ дасть новий поштовх до економічного, соціального розвитку, до того ж це  у  міжвиборчий період не ускладнить ситуацію для проведення  позачергових виборів. Як свідчить статистика Кіровоградщини із 13 створених ОТГ у 11 після проведення виборів головами ОТГ обрано колишніх керівників цих же територій.

Існує такий міф, що допомога від держави  буде надаватись у вигляді державних субвенцій на формування інфраструктури ОТГ протягом нетривалого часу. Як показує практика, для ОТГ Кіровоградщини виконання капітального ремонту частини дорожнього покриття по вул. Соборна та по вул. Народна у м. Бобринець – 1996 тис. грн., реконструкція водопровідної мережі – 1100 тис. грн., придбання шкільного автобуса – 1492 тис. грн. та спецтехніки для Новоукраїнського житлово-комунального підприємства – 1296 тис. грн., капітальний ремонт дорожнього покриття в м. Мала Виска (4 проекти) – 1116 тис. грн., реконструкція будівлі Олександрівської ЗОШ – 1403 тис. грн., реконструкція будівлі Первомайської ЗОШ під Центр активності в селі Первомайське – 571 тис. грн. стало можливим саме завдяки інвестиційним ресурсам з держави.

  • За рейтингом оцінки фінансової спроможності 5 ОТГ Кіровоградщини у 2017-му році посіли дуже непогані позиції, - пояснила радниця з децентралізації Кіровоградського  ЦРМС Валентина Шеремет, - серед 366 громад Соколівська ввійшла до 20 кращих на тринадцятому місці, Новоукраїнська на 60 місці, Маловисківська – 94, Бобринецька – 138,  Великоандрусівська – 224.

Радниця з комунікації Кіровоградського ЦРМС Вікторія Талашкевич для всіх тих, хто хоче бути обізнаний у питаннях децентралізації і знати про останні новинки реформи, радить користуватись наступними інформаційними джерелами:

Оксана Войчишина

Фото Олена Карпенко

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges