komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

День міста: шахи, аквагрим, зооактивізм, історичні фото, хенд-мейд, хода до вареників – і це ще не все

5.08.2019

Найдоречнішою піснею ранку 4 серпня, коли Komora.info збиралася на основне святкування 150-го дня народження Знам’янки, була відома композиція Тіни Кароль з рядками «Не дощ, не сніг стримати мене не зміг». Бо всю ніч йшов дощ і проведення більшості заходів на свіжому повітрі виглядало сумнівним. Але погода-таки вирішила не псувати остаточно свято ані пересічним знам’янчанам, ані міській владі, яка неабияк до нього готувалася, і десь під десяту годину опади припинилися, власники атракціонів таки почали встановлювати свої батути, каруселі, надувні гірки, фудкорти взялися розставляти мангали та лавки зі столами, а ми відправилися на перший захід того дня – шаховий турнір.

Спочатку за дошки сіли діти. Судячи з усього, декого з потенційних учасників цієї частини змагань дощ таки стримав, а ті, хто все ж таки дістався до Будинку дитячої та юнацької творчості, зіграли за круговою системою в межах своїх вікових груп. Серед дівчат призерами стали: у молодшій групі – Ніла Мінько, Анна Добровольська, Катерина Родіна; у старшій – Анастасія Пітель, Дар’я Васильєва, Марія Атаманенко (від 1-го до 3-го місця відповідно). Серед хлопців 2012 р.н. найкращим став Назар Громов, за ним розташувалися Олександр Родін та Нікіта Паршин. У хлопців 2011 р.н. п’єдестал пошани виглядав так: 1. Павло Питель; 2. Кирило Присяжнюк; 3. Ігор Павленко. Серед хлопців старшої вікової групи по 5 очок набрали Дмитро та Матвій Борзенки, але за рахунок перемоги в особистій дуелі першість виборов Дмитро; третім став Давид Манвелян.

Далі змагання з шахів до Дня міста продовжилися турніром серед дорослих. 18 гравців грали 7 турів 10-хвилинних партій за швейцарською системою. Фактично за тур до кінця змагань стали відомі володарі перших двох позицій – це, так би мовити, батьки-засновники клубу «Біла тура» Олександр Бойко та Максим Ковальчук. Кількість очок у них була рівною, але за додатковими показниками переможцем став Максим Ковальчук. Автор «бронзової» звитяги також визначався за додатковими показниками, і ним став один з наймолодших гравців – Володимир Киценко з Олександрії.

Так само, як і шахісти, до приміщення Будинку дитячої та юнацької творчості перенесли свої активності й організатори воркшопів в рамках «Диволенду». Усі охочі дівчата й хлопчики мали можливість помалювати, виготовити святкову листівку чи інші вироби з паперу, а також зробити собі аквагрим. Остання розвага користувалася особливою популярністю.

Пообіді в парку з’явилося ще кілька цікавих локацій. Скажімо, зоозахисна організація «Дай лапу» розгорнула фотоінсталяцію «Не проГАВ друга», де розмістила світлини тварин, які вже знайшли своїх господарів, а також тих братів менших, котрі ще шукають собі домівку. Крім того, усі охочі мали змогу придбати смаколики чи сувеніри, а гроші від їх продажу підуть на потреби організації.

Оскільки цього року Знам’янка відзначала своє 150-річчя, то окремі локації розкривали якраз історичний контекст свята. Наприклад, на стенді Краєзнавчого музею можна було побачити фотографії міста та його жителів, починаючи від початку минулого століття. А бібліотеки в рамках проекту «Бібліонамисто» підготували, зокрема, виставки «Історичне фото міста» та «Літературна Знам’янка».

Останнім часом практично жодне свято в місті не обходиться без активної участі Асоціації народних майстрів та самодіяльних художників «Промінь». На день народження Знам’янки навряд чи можна було оминути увагою стенд з картинами та виготовленими в оригінальній техніці хенд-мейд виробами.

У День міста пройшла й святкова хода. Головною вулицею з духовим оркестром прямували учасники трудових колективів підприємств і установ, самодіяльних художніх колективів, громадських та ветеранських організацій. Під час ходи відбувалося покладання квітів до пам’ятного знаку «Героям, загиблим за свободу та незалежність України», Обеліску Слави та пам’ятника Т. Шевченку.

Прийшовши до парку відпочинку, учасники ходи якраз втрапили на Свято вареника. Поки журі, складене з глядачів, куштувало вареники й визначало найкращих (такими було визнано майстринь з Міського палацу культури), усіх присутніх тішили своєю творчістю вокальні, хореографічні та театральні колективи МПК, а також талановиті учні Знам’янської музичної школи імені М. Лисенка.

Ясна річ, що це не всі заходи, які відбувалися в рамках святкування Дня міста. На деякі події Komora.info просто фізично не встигла, а про деякі ми ще розповімо найближчим часом.

Дмитро Шульга, спеціально для Komora.info

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges