komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

У селі Цибулеве відкрито дошку отаману Миколі Бондаренко-Кібцю

3.09.2019

2 вересня 2019 року на фасаді Цибулівської школи відкрили пам'ятну дошку Бондаренку-Кібцю Миколі Степановичу, Чорноліському отаману з села Цибулеве. 

Ініціатором відкриття пам’ятної дошки на стіні школи села стали колектив Цибулівської школи,  активісти Знам’янського осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та члени історичного клубу «Холодний Яр». Відкриття відвідав заступник голови Кіровоградської  обласної ради Ігор Степура.

 Важливість постаті Бондаренка-Кібця для цього краю беззаперечна. Уродженець села став одним з очільників повстанського руху 1917-1921 років, який поширювався далеко за межі краї.

«Ми змагаємось і відчуваємо, що вільної України ми не здобудемо. Добуде волю наше наступне покоління» -слова, які назавжди закарбовано на дошці і які належать самому Миколі Бондаренку-Кібцю. Пророча думка і глибока правда сьогодення в них…

Історична довідка

 Микола Степанович Кібець-Бондаренко народився у волосному селі Цибулевому на кутку Пшеничівка. Про життєвий шлях Миколи Кібця-Бондаренка до літа 1920 року відомо мало. Перша згадка про нього як про повстанського ватажка припадає на початок серпня 1920 року, коли він на чолі кінного загону у сто шабель, сформованого із хліборобів Цибулевого та навколишніх сіл, взяв участь у Знам’янському повстанні. 

У Знам’янці та на інших залізничних станціях, на які здійснював нальоти Кібець, восени 1920 року більшовики вивісили десятки плакатів, на яких було зображено хижого птаха-кібця, що ширяв над червоноармійськими загонами. У своїх пазурах кібець ніс двох червоноармійців, які стікали кров’ю, і, витягнувши шию, клював дзьобом інших. Під малюнком напис: «Бандит — Кобец».
Уславився Кібець надзвичайно вмілими засідками і несподіваними нальотами на більшовицькі гарнізони, під час яких роззброював цілі військові підрозділи ворога, здійснював диверсії на залізниці.

Підготувала Оксана Войчишина

Фото- відкриті джерела

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges