komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

День вишиванки у Знам’янці

20.05.2022

У День вишиванки  вулиці  Знам’янки замайоріли білими вбраннями  – люди одягнули святкові вишиванки.  Головна локація святкування була біля міського Палацу культури. Наймолодші знам’янчани  у різних творчих місцяхч об’єднались разом.

Що може ще більше згуртовувати людей, як не традиції, а  тим більш такі приємні, як одягнути вишиванку і весь день провести у гарному вбранні. Цьогорічне святкування Дня вишиванки особливе, про це від першої хвилини культурної програми оголосили і ведучі заходу. Всі з надією і вірою думками разом з нашими захисниками. Кожен знає, що наш код нації на полотні – це святкове вбрання, і такого особливого дня є бажання пригадати значення кожного орнаменту, стрічки  та хрестика.

Гарно, коли на святкові заходи приходять цілі родини у вишитому вбранні. Наприклад, матуся Марина Бреславська цього року з двома доньками Поліною і Варварою завітали  у нових вишиванках. Доки тато працює, дівчата вперше одягнули вишиванки з особливою історією.

  • Я сама вишиваю з 2013 року. Навчила мене кума з Львівщини, але і моя бабуся, і прабабуся теж вишивали, - розповідає Марина Бреславська, - вишиваю хрестиком. У нашій сім’ї дві доньки і чоловік мають мною вишиті вишиванки, але сьогодні ми в інших, щойно придбаних у кропивницької майстрині. Я дуже поважаю традиції вишивання. Колись мріяла, щоб моя дитина заспівала «А сорочка мамина…». Так і вийшло, Полінка виконала цю пісню, а я їй вишила сорочку власними руками. Люблю червоні та зелені кольори, квіткові орнаменти. Своєму брату на весілля теж вишила рушника. Цього року ми придбали нові вишиванки, рік особливий, у особливої людини. Ми поїхали до Кропивницького і познайомились з жінкою, яка продає вишиванки,  її син загинув у АТО…

Відходимо на крок від гарної тематичної фотозони і помічаємо дітей, які разом виготовляють патріотичні браслети з стрічок. Пані Людмила майстриня, яка пояснює особливості плетіння, запевняє, що з усіх прикрас, зараз жовто-блакитні мотиви найбільш популярні. Діти з радістю дарують такі браслети друзям та рідним.

Приємні зустрічі за кожною локацією свята. Найменші знам’янчани, які тільки-но навчились тримати в ручках олівці, теж знайшли свій творчий куточок. Серед них 4-річна Софія Лелека. Дівчинка сама обрала малюнок з україночкою і запевнила, що намалює вишиванку, як на ній.

  • Софія дуже любить малювати, - розповідає мама Наталія Лелека, - а сьогодні із задоволенням одягнула вишиванку і поспішала на свято. Для нас зараз важливо, щоб діти були у безпеці і продовжували у своїх дитячих мріях жити і радіти життю, особливо такі маленькі, як моя донька.

Майстер-клас «Вишиванка – магічний код нації»  з виготовлення власної міні-вишиванки з паперу провели бібліотекарі філії № 3, всі разом творчі мами позмагались у вправності швидко і яскраво розмалювати макет сукні з квітами, а у  спільному танку гуртом створили віртуальний  творчий орнамент вишиванки Знам’янки.

Скориставшись нагодою, ми запитали у знам’янчан, як часто вони одягають вишиванки і яке значення надають цьому вбранню.

  • Так склалось, що наша родина одягає вишиті сорочки не тільки у День вишиванки. Ми любимо на різдвяні свята ходити так на гостини, будь-яка нагода спільного свята в родині – ми у святковому, і це навіть не змінюється, яке б не було свято. Ми дуже хочемо, щоб над нами було мирне небо і блакить цих кольорів на візерунках нашого одягу, це дуже символічно, - ділиться Оксана Чоботаренко.

Рушники знам’янських майстринь Юлії Корнієнко та Валентини Лунгул привернули увагу всіх гостей свята, у  них неповторність квітучого червоного і ніжність найтонших візерунків.

 

Серед  великого кола учасників заходів помічаємо родину, діти якої теж у святковому вбранні. Знайомимось – це родина Катерини та Тараса Білоус і їх трьох діток Вероніки, Назара та Ярослава. Вони переселенці з Харкова. Понад місяць живуть у Знам’янці. На жаль, під час швидкого і термінового виїзду з домівки, батьки не встигли забрати власні вишиванки, втім діти у святковому, яке було взяте для участі у святі. Двоє діток на сьогодні вже стали учасниками танцювального колективу «Веселка»  під керівництвом Тетяни Часник.  Родина чекає на звільнення Харкова, а поки зізнаються, що як і всі ми разом, ще більше чекають на мир в Україні.

  • Я ніколи не могла повірити, що свято День вишиванки можу бути не вдома, у рідному місті, але ворожі ракети у нашому мікрорайоні дуже швидко змінили наше рішення не їхати з Харкова. Ми зараз вимушено переїхали і живемо у Знам’янці. Дякуємо всім за добро і підтримку. З  трьома дітками дуже важко змінювати місце проживання, але ми раді, що зараз у Вас тут спокійно і ми разом можемо розділити цей день, – розповіла мама родини Катерина.

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges