komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Сильні мов сталь: акція у Знам’янці на підтримку полонених українських воїнів

12.08.2022

Постійне нагадування у всіх можливих інформаційних джерелах, розголос і заклики про звільнення полонених українців-воїнів -  про це говорить вся Україна щодень, про це не має права забути жоден українець. Вчора, біля міського Палацу культури  у Знам’янці зібрались люди, щоб вкотре привернути увагу громадськості до питання повернення кожного, хто нині був насильно забраний з України, хто мусив під гарантії міжнародних захисних організацій покинути Азовсталь.

Багато болю на обличчях рідних і друзів, які просять не називати ні імені, ні прізвища полоненого брата, чоловіка, сина… Розмови з ними на гострі леза, а сльози і біль вириваються закликами-криками про допомогу. Одна з наречених військового в полоні Віолета зголошується на розмову:

  • На даний момент мій коханий перебуває у списках загиблих з боку росії, але підтвердження з українського боку про це не було, - розповідає дівчина, - віримо в те, що це неправда. Востаннє 17 травня 2022 року я чула його голос у телефонній розмові, він сказав, що він з іншими виходить з Азовсталі під гарантії Червоного Хреста. Ми зараз дуже хвилюємось за стан хлопців, дуже потрібно, щоб всі міжнародні спільноти почали діяти і стати гарантом їх безпеки. Сьогодні ми будемо офіційно зачитувати такий спільний лист-звернення до президента, де вкотре благаємо його теж стати гарантом безпеки наших воїнів та їх швидкого повернення. Важливо, щоб їх годували, не катували… Є такі герої, не можна про це забувати. Ми маємо кричати разом з усім світом про повернення полонених!

Нагадаємо, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію із заблокованого загарбниками меткомбінату Азовсталь. Українські військові потрапили у в’язниці росії та «днр». Тривають перемовини про їх звільнення. За понад два місяці перебування в полоні захисників Маріуполя стався лише один обмін військовополонених. 144 людини, серед них 95 оборонців «Азовсталі», повернулися до України 29 червня.

Рідні полонених знам’янчан під час акції-підтримки зачитали спільне звернення до президента України Володимира Зеленського, там є такі  слова: «Те, що сталося в Оленівці 29 липня, - це не просто терор і геноцид українського народу. Це виклик нашій владі і всій Україні! Це нахабне знущання над людством і поняттям людяності! Загроза смерті, яка зараз так явно виникла над азовцями, знущання і знищення військовополонених сколихнули весь світ. Весь світ зараз дивиться на Україну і на Вас!...»

Під час акції виступили і представники громадськості міста. Так, голова міського осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юрій Майборода наголосив про велику відповідальність керівництва держави не тільки у подіях 29 липня у Оленівці, а й багатьох непояснених нині  воєнних діях на півдні країни.

Керівниця ГО « Майдан» Наталія Тишкевич звернула увагу на страшну цифру понад 3.5 тис. полонених українців, яких утримує країна-окупант і яких треба повернути, на скільки важливо це зробити швидко.

Спільно з настоятелем храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ о. Іваном Процем відбулася молитва до Володимира Великого, спільне прочитання «Отче наш» та прохання вберегти душі всіх воїнів-героїв.

Наприкінці акції-підтримки всі учасники запалили свічки пам’яті за кожного загиблого захисника. Всі разом мовчки віддали шану полеглим Героям.

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges