komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Люди

Валерія Гречук: «Бери себе в руки і змінюй своє життя на краще сам»

27.03.2018

Знам’янський районний парламент дітей очолює учениця 9-го класу опорного навчального закладу «Богданівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. І.Г.Ткаченка» Валерія Гречук. Як це бути лідером, Валерія знає не з чуток, а з власного досвіду. За плечима дівчинки багато років учнівського самоврядування у рідній школі, другий рік парламенства у районі та в Кіровоградському обласному парламенті дітей. Валерія планує стати журналісткою, тому що має особливу схильність до гуманітарних наук і неодноразово здобувала перемогу в олімпіадах та конкурсах саме з української мови та літератури.

  • Валерія, з якою передвиборчою програмою ти балотувалася на посаду голови районного парламенту дітей?
  • Крім проведення різноманітних заходів та конкурсів на рівні усіх закладів освіти району, я пропонувала Інтернет у кожну школу, виготовлення веб-сайту районного парламенту, а також запровадити Школу лідерів.

Школа лідерів Знам’янського районного парламенту дітей вже успішно працює, згуртовуючи у своєму колі кращий учнівський потенціал Знам’янщини та реалізовуючи цікаві, вагомі проекти для сучасної молоді. З останніх подій – це тренінг на тему "Знаємо та реалізуємо свої права", який відбувся 14 березня на базі ОНЗ "Богданівська ЗШ І-ІІІ ст. ім. І.Г. Ткачека". Під час заходу, який підготували і провели голова РПД Валерія Гречук та педагог-організатор ОНЗ Наталія Гречук, учасники ознайомилися зі статтями Конвенції ООН про права та обов’язки дитини, закріпили знання на практиці під час інтерактивних вправ, дізналися, куди звертатися дітям за допомогою і що потрібно для гармонійного розвитку дитини, для забезпечення її прав. А потім позмагалися у правовому ринзі "Закон. Право. Мораль".

  • За період каденції цього парламенту дітей, було створено багато успішних проектів, деякі з них навіть відмічені обласним дитячим парламентом. Який з реалізованих проектів, на твою думку, є найвагомішим?
  • Районним парламентом був реалізований національно-патріотичний проект «Пам’ятати, щоб жити», у рамках якого учнями були створені відеоролики за різними напрямками «Герої навколо нас», «Ветеран живе поруч», «Афганська війна очима дітей», «Ліквідатори аварії на ЧАЕС», «Учасники АТО нашого села». Дитячий парламент нашої школи створив відеоролик про нашого земляка, загиблого героя АТО Романа Рикалова (https://www.youtube.com/watch?v=x3AczOFPEIY&feature=youtu.be ). Створення таких пам’ятних проектів необхідно для майбутнього покоління, заради вшанування героїв нинішнім поколінням і висловлення нашої вдячності, тим, хто заради нас пожертвував своїм життям, як Роман, або своїм здоров’ям, як ліквідатори на ЧАЕС. Під час підготовки ролика, ми спілкувалися з класним керівником Романа, його вчителями та друзями, знаходили інформацію про нього в Інтернеті.

Відеоролик про героя АТО Романа Рикалова  презентувався в Обласній раді на сесії Кіровоградського обласного парламенту дітей та був визнаний одним з кращих.

Але першим проектом,ініційованим Радою лідерів районного парламенту дітей, був - «Батьківщина починається з тебе», до участі в якому долучилися 13 шкільних парламентів  загальноосвітніх закладів району.  Об’єктами  дослідження стали пам’ятки природи, заказники та заповідні місця Знам̕’янщини, пам’ятки архітектури та  історії Знам̕’янського району. Для підбиття підсумків проекту була проведена районна науково – практична конференція «Національно-патріотичне виховання засобами реалізації соціальних проектів для молоді», під час якої кожен шкільний парламент презентував свої дослідницькі проекти. Лідери дитячого самоврядування шкіл району розповіли про найвизначніші місця свого села, своєї малої Батьківщини.

«Парламент нашої школи презентував проект про пам’ятку  природи, - говорить Валерія.–Він має назву «Таємниці Чорного озера» (https://www.youtube.com/watch?v=LPJOw9_N3xQ&feature=youtu.be).

  • Валерія, а чи змінює тебе як особистість участь у парламентах, районному та обласному?
  • Так, звісно. Участь в учнівському самоврядуванні такого рівня додає мені самовпевненості. А ще це нові знайомства. У мене з’явилися нові друзі в обох парламентах і я завжди чекаю з нетерпінням на нові сесії. Крім того, парламенство дає змогу доторкнутися до дорослого життя і відчути себе в новій якості.
  • А які у тебе захоплення?
  • Я творча. Я захоплююся співами, пишу вірші. Взагалі я гуманітарій, тому беру участь в олімпіадах та конкурсах з української мови та літератури. Є ученицею Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді. Цього року я посіла ІІІ-є місце в обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН, в секції українська література та фольклористика. Я писала роботу на тему «Особливості побутування забобонів серед жителів Знам’янського району». У 2017 році я стала переможницею (ІІІ місце) обласного етапу VIІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Також здобувала неодноразово перемогу в районному етапі учнівських олімпіад. А також минулого року перемогла в обласному етапі Всеукраїнських предметних олімпіад.

Минулого місяця, 20 лютого, відбулося районне засідання клубу любителів поезії "Поетичні барви степу", присвячене Дню пам'яті героїв Небесної Сотні. Під час зустрічі поети-аматори декламували авторські вірші. Серед учасників засідання була й Валерія Гречук,  яка декламувала два свої вірші патріотичного спрямування, за що була відзначена дипломом відділу культури і туризму Знам'янської райдержадміністрації.

По закінченню 9 класу, Валерія планує вступити до Кіровоградського обласного НВК гімназії-інтернат  - школи-мистецтв. У майбутньому мріє стати журналістом. Крім мови та літератури, їй також подобається  займатися спортом: активно бере участь у змаганнях з волейболу. На думку Валерії, не треба сидіти і чекати поки життя зміниться на краще, а треба брати себе в руки і змінювати його самим.

Наталка Хандусенко

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges