komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Новини країни

Ульф Старк. In memoriam. Частина ІІ

18.07.2018

12 липня мало б виповнитися 74 роки чудовому шведському дитячому письменнику та кіносценаристу Ульфу Старку. На жаль, трохи більше двох років тому він пішов із життя, у той час як українські читачі тільки-но почали по-справжньому відкривати для себе творчість цього автора завдяки старанням перекладачки Галини Кирпи та «Видавництва Старого Лева». Сьогодні продовжуємо оглядати книги Ульфа Старка, які вже вийшли українською. І якщо у першій частині йшлося про книги для середнього й старшого шкільного віку, то цього разу говоритимемо про твори, які можна читати навіть молодшим школярам.

 

«Чи вмієш ти свистати, Юганно?»

Якщо в тебе є щось, а у твого друга немає, то закономірно, що ти зробиш усе можливе, аби в нього це з’явилося. Навіть якщо йдеться про… дідуся. Саме дідуся допомагає знайти своєму найкращому другу Бертілю або ж Беррі семирічний Уффе на сторінках книги Ульфа Старка. Ну, а де ж можна знайти дідуся, як не в будинку для літніх людей.

Попри таку навіть трохи бешкетливу зав’язку, у повісті підняті досить важкі, як для дитячої літератури, теми самотності, старіння, вмирання, хоча наймолодші читачі (як, власне, і юні герої книги), можливо, цьому і не нададуть великої уваги. Та як би там не було, навіть у найтрагічніші моменти Ульф Старк майстерно вигадує ситуації та слова, які промовисто демонструють, заради чого, точніше заради кого варто жити, навіть якщо ти з цією особою ще кілька тижнів тому взагалі не був знайомий. Адже людяність, чуйність, почуття відповідальності за ближнього не повинно залежати від віку чи спорідненості.

 «Золоте серце»

«Грай серцем,» - постійно повторює 12-річному Людвігу його викладач музики. Але ж звідки дізнатися, як саме це треба робити? Коли у хлопчика в серці і любов до гри на фортепіано, і любов до футболу, і любов до матері й тата, та ще ні з того, ні з сього там поселяється ще й перша закоханість до норовливої дівчинки Катаріни. Ба більше – ці почуття починають ставити героя перед непростим вибором: ще трохи позайматися музикою, бо слід готуватися до відповідального концерту, чи піти поганяти м’яча з друзями, які вже чекають його надворі; поїхати на концерт чи відправитися на побачення з Катаріною, котра призначила зустріч майже на один і той самий час.

Але не сумнівайтесь: Ульф Старк допоможе своєму головному героєві шляхом зворушливих спроб і прикрих помилок знайти оптимальне рішення, яке зрозуміють навіть ті, чиїх надій Людвіг не виправдає. Власне в цьому й є життєва мудрість, до якої закликають цей та інші твори цього письменника.

 «Маленька книжка про любов»

У моєму особистому рейтингу це найулюбленіша з наразі перекладених книжок Ульфа Старка. Історія, від якої сльози навертаються з перших сторінок, і це щемливе відчуття не залишає аж до фіналу.

Головного героя книги звати Фред (що в перекладі зі шведської означає «мир»), але якраз починається війна і батька хлопчика відправляють служити на далекий кордон. І коли Фред хоче поговорити з татом, він іде до гардеробної кімнати, де висить батьків костюм і стоять його черевики, та під шум вентилятора ніби розмовляє й радиться з ним. Родині в часи війни живеться нелегко, мати змушена багато працювати, та й сам Фред не цурається роботи та продає ялинки. Але попри все, у героїв жива віра у диво. Надзвичайно зворушливою є сцена, коли головний герой разом зі своїм другом Оскаром витоптують на свіжому снігу величезними літерами напис-бажання, щоб, мовляв, його побачила, пролітаючи, Фея Щастя або Господь Бог.

Ви можете спитати, чому говорячи про «Маленьку книжку про любов» я так і не згадав власне про любов? Повірте, її є достатньо – і в тексті Ульфа Старка, і в неймовірної краси вигадливих ілюстраціях Марії Фої.

Дмитро Шульга 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges