komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ШВИДКА ЧИ ЕКСТРЕННА МЕДИЧНА ДОПОМОГА? ЯК ТЕПЕР?

26.09.2018

У рамках медичної реформи, яка зараз  змінює систему надання первинної медичної допомоги, заплановано і реформацію швидкої допомоги. То чого  очікувати громаді?

Міністерство охорони здоров’я змінює перелік випадків, на які повинна виїхати бригада екстреної медичної допомоги, а також протоколи дій для швидкої. Очікується, що у оновленій системі роботи швидкої допомоги зміниться система  диспетчеризації, тобто прийняття та перенаправлення викликів. Також передбачається певний перелік викликів (причин виїзду бригади) та зміна персоналу - у такому відділі надання медичної допомоги працюватимуть лише парамедики.(В Україні парамедик — це особа з медичною освітою. Вона навчалась у медичному коледжі не менше 3 років та спеціалізується на наданні допомоги в системі екстреної допомоги. )

Тож, коли тепер бригада екстреної швидкої медичної  допомоги (ЕМД) виїжджатиме на виклик? Тільки у певному переліку випадків, серед яких: втрата свідомості, судоми, раптовий біль у грудній клітині, гострий біль у черевній порожнині та поперечному відділі, нещасні випадки, гіпертонічний синдром та інше. Окрім того  бригади ЕМД виїжджатимуть до дітей до двох років у разі екстреної ситуації; не надаватимуть стоматологічних послуг; не констатуватимуть факти смерті. У наборі номерів теж відбудеться розділення. 103 – номер швидкої допомоги, а 112 – екстрена медична допомога.

Детальніше для нашого видання ситуацію розтлумачила експертка з підтримки  медичної реформи Лілія Масюк:


«Пацієнт може потрапити до лікарні двома способами. Першим - за направленням первинної ланки, а другим - через виклик швидкої допомоги. Екстрена медична допомога не завжди має виїжджати на виклики громадян. Диспетчер може порадити, що робити пацієнту у його ситуації або запропонувати йому зв’язатися з сімейним лікарем  та впродовж двох годин його відвідати. Якщо не вдається зв’язатися з лікарем, у якого підписана декларація, то пацієнт має право зателефонувати іншому лікарю, який буде повідомлений людині під час підписання декларації та надаватиме їй медичні послуги у разі відсутності сімейного. Екстрена медична допомога повинна надаватися тільки у певному переліку випадків, наприклад, при втраті свідомості, судомах, розладу дихання. Зараз змінено перелік випадків, коли виїжджає ЕМД. Треба розуміти різницю між екстреною, швидкою та невідкладною допомогою. Екстрена – та, яка потребує швидкого втручання медиків, відповідно до переліку симптомів. Невідкладна – допомога при симптоматиці, яка випливає з вашого попереднього стану здоров’я, тобто коли людина страждає підвищеним тиском і він в неї ще підвищився. Тут вже ситуація вимагає свідомості населення: вчасний моніторинг тиску, приймання пігулок, то у такому випадку можемо викликати швидку або звязуватися з лікарем телефоном, але це не означає, що бригада прибуде на місце. Змінюється сама система прийняття та перенаправлення викликів:  швидка допомога розділиться на екстрену та невідкладну. У першому випадку бригада виїжджатиме за викликом, а у другому може бути й інші виходи: порадити, як діяти телефоном, перенаправити до сімейного лікаря і т. д (надати невідкладну допомогу)»


Статистика України свідчить, що у середньому  один виклик швидкої допомоги коштує 580 гривень.  За 2017 рік наша держава витратила 3, 6 мільярда на 73 відсотки виїздів, які не закінчилися госпіталізацією. Тільки 27 відсотків виїздів карети швидкої допомоги потребували доставки хворого до лікарні. Зараз за системою швидкої екстреної медичної допомоги працюють лише декілька областей України (3)), але згодом очікується повне реформування.

Ольга Полякова

Статтю створено за матеріалами семінару «Як писати про медичну та освітню реформи»

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges