komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Кіровоградщина: найбільше заплатять партії за список кандидатів в депутати до обласної ради

13.09.2020

На Кіровоградщині найбільший розмір грошової застави для участі у місцевих виборах 25 жовтня визначений для виборчого списку кандидатів у депутати обласної ради – близько 160 тисяч гривень. Для кандидатів на посаду міського голови Кропивницької громади ця сума становить понад 40 тисяч гривень. Про це йдеться в  постанові №246 Центральної виборчої комісії від 10 вересня. 

Для висування партійного списку кандидатів в депутати Кіровоградської обласної ради мають внести заставу 159 тисяч 366 гривень. Депутатів обиратиме 717145 виборців. На другому місці розмір грошової застави в Кропивницькій районній раді – 77 тисяч 93 гривні, обиратиме депутатів – 346919 виборців.  На третьому місці Олександрійської районної ради – 37 тисяч 546 гривень, обиратиме – 168956 виборців. А в Фортечній районній у місті Кропивницькому раді розмір грошової застави – 26747 гривень, у Подільській районній у місті Кропивницькому раді – 13 тисяч 349 гривень. Грошова застава для партійного виборчого списку кандидатів у депутати Новоукраїнської районної ради складає 23 тисячі 507 гривень, а в Голованівській районній раді – 21 тисяча 219 гривень.

На Кіровоградщині 19 громад будуть обирати депутатів з кількістю виборців 10 тисяч і більше. Найбільший розмір грошової застави для виборчого списку партій депутатів міської ради міста Кропивницького – 40 тисяч 96 гривень, а найменший у Суботівській сільській раді – 2 тисячі 327 гривень.

У Кіровоградській області 30 громад обиратимуть депутатів з кількістю виборців менше 10 тисяч. Розмір грошової застави для виборчого списку депутатів у всіх громадах становить тисячу гривень. Різниця лише у кількості виборців, які голосуватимуть. Найбільша, Смолінська селищна рада – 9 тисяч 467 виборця, а найменша – Надлацька сільська рада (кількість виборців – 3 тисячі 92 людини).  Цікаво, що Бобринецька міська рада також потрапила до цього переліку, на виборах тут обиратимуть депутатів 8 тисяч 974 виборця.

Найбільший розмір грошової застави у Кіровоградській області для кандидата на посаду міського голови Кропивницького – 40 тисяч 96 гривень, а всі інші міські, селищні та сільські голови чи партії, які вони представляють, мають внести заставу у 5 тисяч гривень. Різниця лише між кількістю виборців в окрузі. Зокрема, Олександрійського міського голову обиратиме 66224 виборця, Світловодського міського голову – 40880 громадян, Знам’янського міського голову – 25601, а очільника міськради селища  Олександрівки обиратиме 21650 виборців.

«Згідно із Виборчим кодексом України, грошова застава партій та кандидатів повернеться лише переможцям виборів, або ж якщо ЦВК відмовилася реєструвати кандидатів із тих чи інших причин. Кошти кандидатів на посаду міського, селищного, сільського чи кандидатів у депутати різних рівних рад, якщо вони не були обраними, направлять до місцевого бюджету», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Згідно з частиною 5 статті 225 Виборчого кодексу грошова застава, внесена організацією партії, яка висунула кандидатів у депутати, або організацією відповідної партії вищого рівня, або кандидатом, який висувався шляхом самовисування, повертається у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб'єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава. Грошова застава повертається відповідному суб'єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою. А в частині 6 цієї ж статті йдеться, що в інших випадках грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується відповідно до сільського, селищного, районного у місті, міського, районного, обласного, республіканського Автономної Республіки Крим бюджету.

У частині 2 статті 225 Виборчого Кодексу України зазначено, що кандидат у депутати, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, чи організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради,  де у громаді до 10 тисяч виборців, вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. При цьому визначено, що кандидат-самовисуванець вносить такий платіж за себе, а партія, яка висунула кандидатів  вносить цей платіж за кожного кандидата одним платежем.

Також у пункті 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської ради, де у громаді 10 тисяч і більше виборців, вносить грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Окрім того, Громадянська мережа ОПОРА розробила калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати заставу на місцевих виборах.

https://www.oporaua.org/

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges