komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Маловідомі місця України, які варто відвідати (Продовження)

29.05.2017

Туристичних сезон у розпалі і ми продовжуємо разом з Вами відкривати нові куточки країни. Гайда подорожувати Україною!

7. ЗАМОК ШЕНБОРН

Географія: між містами Мукачево та Свалява, в селищі Карпати.

Навіть залізнична станція тут схожа на мініатюрний замок, а у розкішному парку по-справжньому казково. Все починалося у 1840-му з дерев’яної хатинки, куди графи Шенборни навідувалися під час полювання. В 1890 році для Шенборнів звели мурований замок, за яким можна вивчати календар: 365 вікон, 52 кімнати, 12 входів.

Спочатку з-за крон дерев з’являється висока башта, прикрашена годинником та родинними гербами, далі перед вами відкривається доглянуте подвір’я з акуратно підстриженими зеленими насадженнями. Всередині можна помилуватися вітражами в каплиці, камінною залою, старими дерев’яними сходами, які охороняє геральдичний лев біля їх підніжжя. На стелі люстра: жіноча фігурка, зроблена з оленячих рогів, – красиво тут як зовні, так і всередині хоромів.

8. ЛАНДШАФТНИЙ ПАРК В БУКАХ

Географія: село Буки Сквирського району Київської області.

Володіння українського політика -багатія Івана Суслова вражає оригінальністю та красою, а тому стало одним із туристичних пам’яток. На жаль, доступ до самого будинку, який ще недавно був дозволений, зараз обмежений через казус: туристи, які фотографувались біля входу в будинок, не пустили власницю дому, мовляв чекайте своєї черги.

Парк складається з двох частин: храмового комплексу з фонтаном і самого ландшафтного парку. Вхід на територію безкоштовний. Однак у деякі частини парку можна потрапити лише з екскурсоводом за символічну плату. Можна побачити багато диких тварин, а також окремою прикрасою є Поляна казок.

9. ЛУМШОРИ

Географія: село Перечинського району Закарпатської області.

Хоч населений пункт не надто великий, але доволі поширений серед туристів, та й не дивно, бо подивитись тут справді є на що. У Лумшорах аж 5 водоспадів і усі вони розташовані на річці Туричці. Побачити і знайти їх дуже легко – дорога весь час іде паралельно до річки, а іноді і понад нею, тому водоспади можна буквально почути.

Проте основна мета відвідати це місце – славнозвісні Лумшорські чани – своєрідна сауна під відкритим небом. Об’єм такого чану – 1000 л, під ним горить вогонь, який нагріває спеціальну мінеральну воду до +40-45 градусів за Цельсієм. Такі процедури покращують роботу нервової системи та опорно-рухового апарату. Радять чергувати такі заходи з контрастними купаннями в гірській річці. За один раз в чан може поміститись близько семи людей.

А неподалік від цього села, якщо піднятися в гори (12 км) є Полонина Руна, з якої відкривається чудовий краєвид на місцеві красоти.

10. ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ

Географія: за 30 км на схід від міста Херсон у Цюрупинському районі.

Олешківські піски – не тільки природне диво України, а й найбільша пустеля Європи (деякі науковці щоправда виділяють їх як другий піщаний масив у цій частині континенту). Пустелю умовно поділяють на 7 арен, кожна з яких відрізняється природними та кліматичними особливостями. Як і всі пустелі, вона складається з чисельних барханів заввишки близько 5 м (окремі сягають висоти 20 м), що пересуваються завдяки дії вітру. Влітку температура піску сягає 75°C, крім того тут рідко йдуть дощі, а іноді трапляються навіть піщані бурі.

11. БАЗАЛЬТОВІ СТОВПИ

Географія: село Базальтове Костопільського району Рівненської області.

Їхня масивність, безперечно, вражає, а ще зі стовпів б’є вода. У тих, хто там побуває, є можливість побачити політ лелеки за кілька метрів від себе і сфотографувати її. Варто сказати, що базальтові стовпи – не єдине визначне місце Костопільщини. Якщо ви вирішили побачити всі пам’ятки місцевості, вам варто рухатись таким маршрутом: Музей лісу (розташовується за кілометр від Костополя), Костопільський районний музей, урочище Гутвин або базальтові стовпи.

12. ОПТИМІСТИЧНА ПЕЧЕРА

Географія: поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області.

Це гіпсова печера, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні, а ще вона занесена до Книги рекордів Гінесса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу. Це складний за будовою лабіринт гротів, галерей та ходів, що мають різну форму та розміри. У верхній частині 20-метрового пласту гіпс має темно-бурий колір, у нижній – жовтувато-сірий. Освітлення, яке повсюди розташоване в кам’яниці додає їй магічного вигляду, зачарує навіть вибагливих мандрівників.

13. ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ

Географія: Національний природний парк “Подільські Товтри” розташований у Хмельницькій області в межах кількох її районів: Городоцького, Кам’янець-Подільського та Чемеровецького.

Подільські Тортри включають в себе місця, про які ми вже писали вище: Бакота, Китайгород та Субіч. Національний природний парк “Подільські Товтри” входить до 7-ми природних див України і не скористатися можливістю оглянути його найцікавіші місця було б шкода.  В національному парку діють і створюються нові туристичні маршрути: піші та кінні, водні, лижні, автомобільні та велосипедні. Серед них одно- та багатоденні, пізнавальні й оздоровчі, з виїздами на конях і плаванням на човнах, риболовлею і полюванням, з відвідуванням мінеральних джерел, природних та історичних пам’яток. Тут дійсно є на що подивитись!

14. ПЕЧЕРНИЙ МОНАСТИР

Географія: село Розгірче Стрийського району Львівської області.

Всі, хто відвідує Сколе, має нагоду завітати й у село Розгірче, щоб побачити печерний монастир. Він знаходиться на пагорбі, звідки відкривається прекрасний краєвид на всю навколишню місцевість і долину річки Опір. Найбільш цікавим і вивченим в архітектурному відношенні є основний скельний масив. У ньому вибито три печери, які знаходяться на двох рівнях. На другий поверх монастиря ведуть видовбані сходинки в декількох місцях.

15. ТАРАКАНІВСЬКИЙ ФОРТ

Географія: поблизу села Тараканів Дубенського району Рівненської області.

Тараканівський форт важко назвати фортецею чи замком. Своїм зовнішнім виглядом він нагадує скоріше частину оборонної споруди, яка залишилась українцям після третього поділу Польщі в кінці XVIII століття. Споруди дуже красиві, навіть загадкові, проте не забувайте дивитись під ноги, оскільки можна потрапити в глибокі ями та пастки. Також варто взяти з собою теплий одяг: в підземних тунелях дуже сиро.

Джерело http://coma.net.ua

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges