komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Про напрямки агрополітики 2018 сьогодні говорили з фермерами Знам’янського району

25.01.2018

 Сьогодні в залі засідань  Знам’янської районної ради відбувся обласний семінар-тренінгу «Про підсумки роботи агропромислового комплексу області в 2017 році, основні напрямки аграрної політики на 2018 рік». 

Серед виступаючих про напрямки роботи агропромислового комплексу області на 2018 рік розповіла заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна.

Зокрема, фінансування програм держпідтримки на 2018 рік передбачає цілу низку програм, які мають суттєві можливості для працівників сільськогоподарської сфери вже у цьому році. Так на Фінансову підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів 66 тис. грн., на Фінансову підтримку розвитку фермерських господарств – 1 млн. грн., на Державну підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними 300 тис. грн ( для порівняння у 2017р. – 75 тис. грн.), на Державну підтримка галузі тваринництва- 4 млн. грн. на Фінансову підтримку сільгоспвиробників – 945 тис. грн.

Виступаюча   заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна нагадала, що у Постанові Кабінету Міністрів України № 300  від 29 квітня 2015 року «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів»  уточнено вид позичальників, яким надається перевага конкурсними комісіями під час прийняття рішення щодо надання компенсації, а саме:

у першу чергу – які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн грн; у другу чергу – які провадять діяльність з вирощування та розведення тварин (великої рогатої худоби для отримання м’яса і виробництва молока, овець і кіз, кролів, свиней, свійської птиці (крім курей та одержання яєць свійської птиці)) та використали кредитні кошти для покриття витрат, пов’язаних із такою діяльністю.

Для стимулювання створення нових фермерських господарств та посилення їх конкурентоспроможності в рамках нової бюджетної програми «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств», урядом передбачено 1 млрд гривень. Відповідно до  бюджетної програми підтримки розвитку фермерських господарств пропонуються наступні форми підтримки на 2018 рік: виплати дотацій – фермерським господарствам, які зареєстровані в установленому порядку після 1 січня 2018 року та мають в обробітку земельні площі до 20 га, – у розмірі 30 тис гривень. Першочергове право надається фермерським господарствам, засновниками яких є особи віком до 35років (включно). Компенсації вартості закупленого у суб’єктів насінництва та розсадництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції супереліти (супер-супереліти), еліти, першої генерації, батьківських форм, гібридів першого покоління. Підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів шляхом здешевлення вартості (70%) закупівлі техніки, обладнання, устаткування. Здешевлення кредитів, отриманих у державному банку або банку, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ ХМЕЛЯРСТВА, ЗАКЛАДЕННЯ МОЛОДИХ САДІВ, ВИНОГРАДНИКІВ ТА ЯГІДНИКІВ І НАГЛЯД ЗА НИМИ.

Постанова Кабінету Міністрів України № 587 від 15.07.2005 та порядку використання коштів із змінами внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 508 від 12.07.2017 передбачає, що бюджетні кошти надаються суб'єктам господарювання (у тому числі і виробничним кооперативам), які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством шляхом часткової компенсації усередненої вартості на 1 га насаджень придбаних у поточному бюджетному році через державні банки матеріалів за напрямами: садивний матеріал (саджанці, розсада); матеріали для спорудження шпалери (кіл, дріт, протиградова сітка); системи краплинного зрошення. За цією програмою припиняється державна підтримка суб'єктів господарювання за такими напрями: створення проектно-кошторисної документації, посадка саджанців, підготовка ґрунту, догляд за молодими насадженнями, догляд за плодоносними хмеленасадженнями; Придбання спеціальної техніки, сортувальних ліній, камер швидкого заморожування ягід; будівництво холодильників з РГС, лабораторних комплексів; науково-технічні дослідження, зміцнення матеріально-технічної бази галузевих наукових закладів та їх дослідних  господарств; будівництво водонакопичувальних басейнів; будівництво розсадницькими господарствами холодильників для зберігання садивного матеріалу; придбання нового обладнання для сублімаційного висушування фруктів; розкорчування площ непродуктивних багаторічних насаджень; участь у МОВВ.

Державна фінансова підтримка надається після завершення робіт по кожному напряму, що підтверджується надходження затверджених керівниками структурних підрозділів з питань апк райдержадміністрацій актів за всановленими мінагрополітики формами - на всіх рівнях відмінено комісії.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА

Постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 884 очікувані зміни

пропонується спрямувати державну підтримку за такими напрямами: здешевлення реконструкцій та будівництва тваринницьких ферм і комплексів, зокрема з метою підвищення біобезпеки (свинарство), підтримка розвитку скотарства – ВРХ м’ясного і молочного напряму продуктивності – відшкодування витрат на підвищення продуктивності ВРХ, поліпшення племінної якості сільськогосподарських тварин.

 Для стимулювання відгодівлі та утримання пропонується перевірений інструмент – часткове відшкодування вартості тварин та племінних (генетичних) ресурсів:

  • 24 000 гривень за одну високопродуктивну або племінну телицю, нетель та корову;
  • 5 000 гривень за одну племінну свинку та кнурця;
  • 4 000 гривень за племінну вівцематку, ярку та баранчика.

(при цьому відшкодування не може перевищити 50 відсотків вартості тварини і поголів’я обов’язково має бути ідентифіковане).

Оксана Войчишина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges