komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Підлітки поза увагою: діалог про важливе з молоддю Знам'янщини

25.05.2018

Вчора у міському парку відпочинку Знам’янки відбулася чергова акція ОБФ «Повернення до життя» для молоді. Усі охочі мали нагоду отримати ознайомлюючу літературу про статеве життя, ВІЛ-інфекцію, шляхи та способи зараження, анонімно пройти тестування на ВІЛ, Гепатит- С, В та сифіліс. 

Говорити з молоддю про статеве життя не просто важливо, а вкрай необхідно, адже масштаби поширення ВІЛ-інфекції, гепатиту-С просто вражаючі. Так за даними статистики за 15 років роботи ОБФ «Повернення до життя» охоплено понад 4 тис. осіб, серед яких уразливі групи населення (споживачі ін’єкційних наркотиків та секс-працівниці), які системно проходять тестування на ВІЛ та гепатит,  серед них хворі на ВІЛ складають  4%, а гепатит- понад 50%. Такі данні говорять про не просто поширення, а епідемію гепатиту зокрема. У аптеках міста тести на ВІЛ та гепатит-С є доступними, їх ціна складає в межах 100 грн, але як пояснили нам провізори, тести не користуються попитом, тобто бажаючих перевіряти себе на такі хвороби обмаль.

Безкоштовно і абсолютно анонімно пройти тестування та отримати всю необхідну інформацію може кожен бажаючий, долучившись до діяльності ОБФ «Повернення до життя» в рамках проекту «Підлітки поза увагою: поліпшення доступу до інтегрованих ВІЛ-сервісних послуг для вразливих підлітків в Україні». 

  • Від січня 2018 року у колі увагу проекту підлітки професійних ліцеїв міста Знам’янка, - розповідає старший соціальний працівник ОБФ «Повернення до життя» Наталія Лемешенко, - ми маємо активну групу волонтерів саме з числа учнів, вони залучають інших молодих людей до проекту. У наші послуги входить психологічна, юридична допомоги, безкоштовне тестування на ВІЛ, гепатит-С, отримання інформаційної літератури та презервативів. Також ми проводимо інформаційні заняття. Ми хочемо, щоб до участі в проект долучалась й інша молодь міста.

Завдяки активності волонтерів професійного ліцею до проекту на сьогодні долучилось дуже багато молоді. Одна з волонтерок Аліна Лавриненко ділиться з нами: « Я стала волонтером, бо маю бажання допомагати людям, це цікаво. Молодь, мої однолітки, дуже мало знають про статеві хвороби, зазвичай, з 14-15 років вони починають статеве життя цілком таємно, а відчувши симптоми якоїсь хвороби, не знають що робити далі і кому довіритись. Саме тому я роздаю всім знайомим інформаційні буклети, пояснюю, чому важливо їх читати, і як захистити себе. Зі свого досвіду маю чимало відвертих розмов, були і такі, які проходили тестування анонімно.»

Кращі волонтери професійного ліцею в рамках акції отримали подяки від ОБФ «Повернення до життя», серед них: Олександр Клименко, Олександр Прядко, Аліна Лавриненко та Данило Козяр.

Медична сестра Тетяна Котинська, яка проводить  безкоштовне анонімне тестування, зауважила, що від часу роботи проекту у м. Знам’янка та Знам’янському районі було протестовано 77 молодих людей,  а у день проведення акції – близько 20. Зазвичай, проходження тестування супроводжується відвертими розмовами про статеве життя, більшості підлітків вкрай важко говорити на ці теми з батьками чи просто дорослими,  і саме тому Тетяна Степанівна вкотре наголошувала на  побажанні до усіх батьків – шукайте діалоги з дітьми, будьте для них другом і не втрачайте ниточки спілкування ніколи, навіть якщо діти зізнаються у найпотаємнішому.

Проект «Підлітки поза увагою: поліпшення доступу до інтегрованих ВІЛ-сервісних послуг для вразливих підлітків в Україні» має далекоглядні наміри, про це більше розповів його керівник у Кіровоградській області Олександр Остапов: «Перша частина нашого завдання – це виявити молодь і запросити у проект, далі ми створюємо групи волонтерів, які приводять інших. Другий етап – більш глибинна робота з підлітками, які стали учасниками проекту і хочуть щось змінити. Якщо ми виявляємо шляхом тестування ВІЛ-інфіковану людину чи хвору на гепатит-С, ми допомагаємо їй розпочати своєчасне лікування. Діти, які побажають більше працювати у проекті, запрошуються на навчальний модуль, отримають знання з різних професій перукаря чи водія.»

Довідково.

З початку року ОБФ «Повернення до життя» у співпраці з МБФ «СНІД фонд схід-захід» (AFEV-Україна) та МБФ "Альянс громадського здоров'я" за фінансової підтримки фонду "Французька міжнародна експертиза ініціатива 5%"  реалізує проект «Підлітки поза увагою: поліпшення доступу до інтегрованих ВІЛ-сервісних послуг для вразливих підлітків в Україні». 

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges