komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

В Україні з’явилася онлайн-карта забрудненості річок

7.07.2018

Державне агентство водних ресурсів та Агенція журналістики даних презентували інтерактивну карту забрудненості річок в Україні «Чиста вода» [http://texty.org.ua/water/]. Цей інструмент створено на основі відкритих даних про якість поверхневих вод за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування у межах проекту USAID / UK aid  «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах»/ TAPAS.  Міністерство екології та природних ресурсів підтримало розробку інструменту в рамках створення Загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля». 

Відтепер громадяни матимуть легкий доступ до важливої інформації про стан води у річках України. Понад 400 пунктів контролю якості води в Україні, 16 параметрів забрудненості та хронологічний зріз у п’ять років лягли в основу інтерактивного інструменту, який дозволяє оцінити якість води у найбільших річкових басейнах України.

Особливістю інструменту є те, що на карті позначені підприємства, які за даними Державного агентства водних ресурсів найбільше забруднюють річки у кожній області. Користувач може з’ясувати, який саме обсяг забрудненої води скидає у річки кожне конкретне підприємство. А за допомогою спеціального графіка – відстежити, як змінювалася концентрація речовини-забруднювача в минулому, і якою вона є сьогодні. Наявність такої інформації по кожній річці допоможе активістам контролювати показники та за необхідності залучати спеціальні органи для відповідного реагування.

Онлайн-карта дає змогу оцінити зміни стану води за останні п’ять років і надалі постійно оновлюватиметься – у міру того, як Державне агентство водних ресурсів оновлюватиме набори відкритих даних.

Візуалізація «Чиста вода» є прикладом інтерактивних інструментів на основі відкритих даних державних органів, що дозволяють забезпечити доступ до суспільно важливих даних та представити їх у зрозумілій формі. «Такі інструменти, безперечно, сприяють прозорості та підзвітності влади в Україні. Ми, зі свого боку, завдяки допомозі міжнародних донорів, надаємо всебічну підтримку у створенні таких візуалізацій. Адже що більше даних державні органи публікуватимуть у відкритому форматі, то більше корисних та ефективних інструментів отримає громадськість», – переконаний Петро Матіяшек, керівник проекту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» / TAPAS.

Сьогодні Державне агентство водних ресурсів є першим органом в Україні, що оприлюднює екологічні дані за найкращими міжнародними практиками.Дані моніторингу поверхневих вод публікуються за 16 основними показниками з 445 пунктів забору води на річках усіх основних річкових басейнів України.  

https://menr.gov.ua

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges