komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Невідома Херсонщина: рожеве озеро, незвичний музей історії…

30.07.2018

У  Присиваській ОТГ  Херсонської області, Чаплинському районі, біля села Григорівка є рожеве озеро (Лемурійське), яке буквально за кілька останніх років стало всесвітньо відомим місцем. Така популярність  навіть не через унікальний колір води водойми, а через властивості, які вона має та лікувальний ефект. 

Історія виникнення озера

В одній із бухт озера Сиваш внаслідок падіння військового літака наприкінці 1960-тих, виникла воронка, яка з часом заповнилась водою. Місцеві мешканці помітили значну концентрацію солі у воді, вона сягає понад 35%, а це навіть більше, ніж у Мертвому морі. Своєму рожевому кольору озеро завдячує єдиному живому організму в ньому — одноклітинним водоростям Дуналіелли солоноводної, яка під дією сонячних променів виробляє каротиноїди, й зокрема бета-каротин, в народі відомий як вітамін молодості. Місцеві розповідають, що озеро змінює свій колір від ледь рожевого до насичено фіолетового.

Першим офіційним дослідником озера став тодішній полтавський підприємець Володимир Виговський. Його історія вражає. «Коли у 2003 році офіційна медицина розводила руками і навіть не розуміла, що потрібно лікувати, це озеро стало для мене рятівною соломинкою, — розповідає Володимир. — Сюди мене принесли на ковдрі, а через 3 дні я встав!»

Пізніше науковці підтвердили, що вода і грязь з озера дійсно насичені низкою хімічних елементів, котрі здатні лікувати. Щодня, особливо в літню пору, сюди приїздять туристи з усього світу з надією на зцілення від різних хвороб. Наразі продукція постачається у Німеччину, а звідти — по всій Європі.

Місцеві жителі  с. Григорівки,  пізнавши таке диво природи, почали розвивати зелений туризм,  у селі  нині понад 40 зелених садиб.

«В нас у селі хати не продаються, а навпаки — купуються, — говорить сільський голова Григорівки Сергій Кліщевський. — Перша садиба була створена за декілька годин: приїхав лікуватися хлопчик, тож необхідно було сім’ї десь переночувати, і я нічого розумнішого не придумав, як завезти їх до тещі додому. З того часу вона стала власницею не просто хати, а зеленої садиби». Середня вартість проживання в таких садибах становить близько 100 грн без харчування.

В Григорівці на майже 1500 населення працює школа на 114 дітей та найбільший в ОТГ дитячий садочок. Школярі мають змогу відвідувати безкоштовно музичну школу та різні гуртки, одним з яких є «Зірочки майбутнього». У центрі села величезний будинок культури, в якому розміщені тенісні, більярдні столи, актовий, тренажерний та танцювальні зали. 

А ще у місті є незвичний музей Петра Робаки. Захоплення чоловіка архіологією набуло цікавих форм експонатів, і доки це приватний музей, але є наміри перенести його сільського Будинку культури. Ще є ідея зробити музей під відкритим небом, де буде виставлена старовинна техніка: трактори, сівалки, плуги тощо.

Господарський підхід до будь-якої справи відчувається скрізь, де беруться руки громади с. Григорівки та голови ОТГ Сергія Кліщевського. Один з прикладів – перетворення сільської амбулаторії. Ніхто і уявити не міг, що молоді спеціалісти-фельдшера без досвіду роботи отримають не тільки робочі місця, а й відремонтоване приміщення, необхідні ліки для надання допомоги та ще й новий кардіограф, дані якого для встановлення точних діагнозів  передаються до Херсонського кардіоцентру. Зараз медична допомога у Присиваській ОТГ надається цілодобово.

«Так, у них абсолютно немає досвіду, але молоді лікарі його здобудуть, треба тільки підтримка, — розповідає голова Сергій Кліщевський.»

Перший рік, після створення ОТГ тривав складний процес оформлення  документів на всі об’єкти у селі, на це витратили понад 1 млн грн, але то був початок, нині розроблено стратегію розвитку громади на 2018-2026 рр.

Окрім здоров’я та успішного лікування у рожевому озері, у с. Григорівка можна побачити багато цікавинок.  І не зважаючи на те, що ця місцина розташована біля окупованого Криму, поряд дислокуються українські військові.

Як доїхати: з Києва до Херсона можна доїхати потягом, потім з центрального автовокзалу Херсону сісти в маршрутне таксі до села — перше відправлення о 13:55.
Орієнтована вартість дороги: близько 300 грн. в один бік (Київ-Херсон) та близько 100 грн в один бік (Херсон-Григорівка).

Прес-тур для журналістів, організований ГО «Український кризовий медіа-центр» у рамках Програми DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», що фінансується USAID (Агентством США з міжнародного розвитку).

Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges