komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Паства чує свого пастира, бо знає його голос, його слово…

31.07.2017

Парафіяни українських греко-католицьких церков у місті Знам’янці й селі Володимирівці, що на Кіровоградщині, і їхній настоятель - отець Іван (Проць)  із благоговійним хвилюванням готувалися до зустрічі зі своїм Владикою. Мимоволі  дивуєшся і захоплюєшся тим, що в загальній атмосфері емоцій не відчувалося жодної краплини якогось боязливого трепету, що зазвичай властиво в таких ситуаціях, коли прибуває вищий чин, а тим паче, церковний. А тут усе  було так, як  чекають рідну, шановану людину. Візит  на Знам’янщину Єпископа Одеського Екзархату преосвященного Михаїла (Бубній) присвячений багатьом знаковим подіям, що збіглися воєдино. Найперша - це 1030 - річчя Хрещення Київської Руси - України. Власне, все ми почуємо з уст наших священнослужителів. 

 Володимирівка: престольне свято

У селі, як справіку в  цей час в українському селі: у природі празникує літо, пахне садовиною, все просто, спокійно, статечно. Дівчатка й хлоп’ятка прибігли до церкви у вишиванках, довірливо горнуться до свого духівника - отця Івана, а згодом преосвященного Владику Михаїла вітають із усією, по-святковому вбраною, спільнотою села ( і сільським головою Людмилою Гребенніковою), місцевої церкви Святого Володимира Великого радісним віршованим щебетом і хлібом-сіллю. Гречно схиляються для благословення діти й дорослі, з вдячністю приймають  дар від Преосвященного – образочки Святого Володимира. Архиєрейську Божественну Літургію у річницю Хрещення Київської Руси- України очолює Владика Михаїл, отець Іван, співслужать із ними священики парафій УГКЦ  із  м. Кропивницького й Компаніївського району, прислужують при престолі брати семінаристи з Київської духовної семінарії. Одухотворену святковість Служби підсилюють надзвичайної краси  соло-піснеспіви братів семінаристів із Тернопільської вищої духовної семінарії.

 

Зосереджено-зворушливо слухаємо проникливу, духовну, інтелектуальну й водночас доступну для сприйняття проповідь преосвященного Владики. Водночас -  і привітання  парафіян із величним святом усієї України та із храмовим святом церкви, села Володимирівки і Святого, іменем якого їх названо. «Ми нині дякуємо Богу за великий дар Святого Хрещення, Святому Володимиру Великому, що відкрив Ісусову браму «для овець, які  його чують, бо знають голос, слово свого пастира»,- повідає нам Преосвященний. Щоб  не забути, що ми є правдивими християнами, заохочує відновити, власне,  й складаємо Хресну обітницю вірності, з’єднавшись із Христом, тобто з добром, любов’ю, миром і радістю… Голосний і радісний «Символ віри», а на завершення  співаємо духовний Славень за Україну, душевне «Боже Великий, Єдиний…». І вже надворі, біля хреста-освячення води. Прямуємо всі разом із гори на долину, до ставу, де в придорожньому затишку з доброї ідеї - волі отця Івана та з допомогою майстрів помістили білосніжну статуетку - образ Богоматері Пресвятої Діви Марії. Преосвященний Владика Михаїл освятив, благословив і місце, і цю знакову пам’ятку, стверджуючи, що відтепер не одна людина, подорожній  тут сповільнять крок, перехрестяться. І  що Пресвята  Богородиця буде назавжди захистом для людей села Володимирівки. 

Ольга Плєшкова

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges