komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

ОЛЕНА КИРПА: «Ми в гостях у природи, але гості з нас  ніякі»

8.08.2018

Про екологічне виховання мешканців міста Знам’янка та Знам’янського району можна говорити нескінченно довго. Дуже низький його рівень бачимо, коли  заходимо до лісу: площі несанкціонованих сміттєзвалищ сягають кілометрових ділянок. Як з цим борються лісники? Говоримо з інженеркою Державного підприємства «Чорноліське лісове господарство», Оленою Кирпою:

 

  • Чи відомі лісгоспу території несанкціонованих сміттєзвалищ у лісах міста та району. Що зазвичай роблять задля їх усунення?
  • Так відомі. І це є величезна проблема   як для екологічної системи Знам’янщини, так і для працівників лісового господарства, адже лісгосп не є підприємством,  яке займається збором і вивезенням сміття та побутових відходів. У нас немає спеціалізованого транспорту і працівників, які безпосередньо  займаються цією справою. Виявлені сміттєзвалища ліквідують працівники лісової охорони самотужки, замість того, щоб виконувати свої службові повноваження:  займатися охороною і захистом лісу від лісопорушників та пожеж, оскільки кожний майстер лісу має у підпорядкуванні величезні площі лісів до 800 га. Ми пропагуємо благородне ставлення до природи серед населення через засоби масової інформації, шляхом розміщення наглядної агітації.  Ми в гостях у природи, але гості з нас ніякі. Чомусь йдучи до друзів на каву ніхто не несе з собою мішок зі сміттям. А чому ж це роблять йдучи в ліс?

  • Що потрібно зробити підприємству, щоб прибрати одну таку територію?
  • Процедура, звичайно, складна, як я вже говорила, спецтехніки і працівників зі збору сміття у нас немає і це не є видом діяльності підприємства. Для ліквідації несанкціонованого звалища необхідно зняти з виробничої лінії транспортний засіб, відірвати від основної роботи працівників лісової охорони, які в ручному режимі вантажать весь непотріб на транспортний засіб і вивозять його на міське сміттєзвалище, за що підприємство ще й  сплачує свої власні кошти. Крім того, працівники лісгоспу щорічно прибирають узбіччя доріг, прилеглих до лісових масивів та смітники біля рекреаційних пунктів, які залишають за собою відпочиваючі. Є випадки, коли до  альтанок нечемні громадяни привозять і викидають цілі баули побутових і будівельних відходів. Був випадок, коли обабіч автошляху Знам’янка –Київ лісова охорона виявила бігбег наповнений документацією одного з підприємств Дніпропетровщини.

  • Чи заборонено законодавством такі дії і які штрафи? Хто контролює накладення штрафів та вияв правопорушників?
  • Законодавством забороняється засмічувати екосистему. Відповідно до статті 73 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»,  засмічення лісів відходами тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 425-850 грн) і на посадових осіб - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-170 грн). Але штрафами людей, які не мають ні грама совісті не зупинити. Чемне ставлення до природи треба виховувати у  людині з дитинства, передаючи любов до природи з покоління у покоління, бо це такий же живий організм як і людина, і тварина, а ліс – це оселя для дикої фауни,  як будинок є домом для людини, тому тримати його треба в чистоті.
  • Якщо громадяни знайшли такі сміттєзвалища, то куди слід звертатися?
  • Краще було б,  якби громадяни стали  активнішими і небайдужими до тих,  хто засмічує ліс  та, виявивши такого правопорушника,  повідомляли працівникам лісової охорони про вчинене правопорушення. Тоді виникає можливість притягнути порушника до адміністративної відповідальності, а штраф у розмірі 850 грн. -  значний удар по сімейному бюджету. Можливо, тоді б і замислились чи  варто робити це, чи ні. Лише спільними діями лісової охорони і громадськості можна побороти це лихо. Лише навчивши своїх дітей і онуків, показуючи їм свій приклад, як  любити і оберігати природу: зібрати за собою сміття після відпочинку в лісі; розповісти про значення лісу і чистого повітря для життя і здоров’я людини, можна запобігти цій ганебній практиці перетворення лісових масивів у суцільне сміттєзвалище.

Довідково: З початку року підприємством накладено 1 штраф та зібрано і вивезено 15 тонн сміття.

Навколо нашого міста Знам’янка та району дуже багато сміттєвих майданчиків, які люди створили власноруч. Доки ми знищуватимемо самі свій дім, наша природа втрачатиме свої ресурси, збільшуватиметься кількість тварин та рослин, які занесені до червоної книги. … Та громаді байдуже, так і продовжуємо вивозити сміття у ліс.

Ольга Полякова

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges