komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Освітня  реформа: виклики в 2019-му році

5.02.2019

29 січня у Києві відбувся всеукраїнський форум «Освітня та медична реформи: виклики в 2019 році», де йшла мова про роз’яснення  - навіщо потрібні нові реформи в Україні і що очікувати від них цього року? 

Реформа освіти розрахована на 12 років, проте найважливіші з них – два перших, адже це старт, який надасть тон всім змінам.

Новий Закон «Про освіту»  визначає нові компетентності: вільне володіння державною мовою, здатність спілкуватись рідною та іноземними мовами, математична компетентність, компетентність у галузі природничих наук, техніки і технологій, інноваційність, екологічна компетентність, інформаційно-комунікаційна, навчання впродовж життя, громадянські та соціальні компетентності, культура, підприємливість і фінансова грамотність та інші.

  • На сьогодні вчителі стали дуже вразливою аудиторією, адже на них дуже багато покладено, - коментує ситуацію начальниця управління з питань інформаційної політики комунікації Міністерства науки і освіти України Тетяна Голубова, - саме тому, ми бажаємо у 2019-му організувати кампанію, де не тільки сертифікувати їх як фахівців, а й показати на скільки вони відіграють важливу роль у новій реформі. Також у суспільстві нині активно обговорюється тема булінгу (шкільне цькування), іноді вчителі замовчують ситуації жорстокого ставлення до дітей.

 У 2019-му році буде введена програма по суті зміни педагогічної освіти, тому що ми розуміємо, що вузи випускають студентів, які, на жаль, не йдуть до школи, а ще і знань їм бракує для якісної педагогічної практики. Ми запускаємо програми оновлення освітніх програм і стандартів у педуніверситетах.

Від 2018-го року стартував перший клас «Нової української школи», зараз триває зміна базових принципів навчання в школі, а у 2019-му стартує реформа професійної освіти.

В Україні почали активно будуватись дитячі садочки, відкриваються і нові групи у вже діючих садках. Початкова освіта на прикладі 100 шкіл у 2017-му показала, що зміни мають гарний результат, а у кінці травня 2019-го року будуть відомі попередні результати впровадження реформи в масштабах всієї країни.

  • Ця реформа дуже складна, особливо її другий компонент, - додає Тетяна Голубова, -забезпечення технічними засобами: меблями, мультимедійне та технічне обладнання,  - а ще є компоненти державних програм та підвищення кваліфікації вчителів. Є інформація, що не все так гарно як планувалось, але багато вчителів повірили у реформу.

У 2019-му році пілотно запускається сертифікація вчителів – це процес який допоможе виявити агентів змін, тих вчителів, які бажають і можуть ділитись своїми напрацюваннями з колегами. У кожній області зараз визначена квота вчителів, які пройдуть таку сертифікацію, зараз  зареєстровано освітян з понад 800 закладів. Цього року 22 тисячі вчителів пройдуть процес підвищення кваліфікації. Ці вчителі пройдуть тестування у формі ЗНО,  на їх уроки будуть запрошені експерти, які оцінять на скільки  вони свої знання можуть застосовувати на практиці. Як стало відомо, таку ж оцінку під час сертифікації учителі отримають і від громадського сектору, також будуть відзняти відеоматеріали уроків, які  допоможуть зробити комплексну оцінку. Усі вчителі, які пройдуть сертифікацію, отримуватимуть надбавку до зарплати у розмірі 20% і ці кошти вже закладено у держбюджет 2019-го року. Всі зібрані матеріали стануть загальнодоступними на спеціальній освітній платформі.

Нині активно розвивається мережа опорних шкіл в Україні, також відбувається модернізація професійної освіти, вона все більше використовуватиме дуальну систему навчання, тобто теорія поєднуватиметься паралельно з практичною роботою 50 на 50. На сьогодні велика кількість підприємств потребує фахових спеціалістів середньої ланки.

 Планово у 2019-му році відбудеться інституційний аудит шкіл під час якого навчатимуть директорів та адміністрацію школи бути гарними менеджерами та управлінцями.

Підготувала Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges