komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

CУДОВА РЕФОРМА: ЧИМ  ВОНА МОЖЕ ПОХВАЛИТИСЯ?

30.05.2019

Довготривала і така очікувана судова реформа, яка триває поетапно в Україні, передбачає поступове змінення судоустрою та судової системи взагалі.  Планується перехід на електронну систему судоустрою, реформування місцевих судів в окружні, створення абсолютно нового Антикорупційного суду та роботи Конституційного.  На сьогодні вже маємо певні надбання у цій сфері. То що ж змінилося?

  • Почалося реформування апеляційних судів, яке ще досі триває. Скорочується кількість суддів, вони складають тестування, яке проходить поетапно (перевірка на доброчесність, кваліфікаційне тестування).
  • Запрацював абсолютно новий орган, якого до цього не було в Україні – Антикорупційний суд у складі 38-ми суддів, яких затвердив колишній президент України. 7 травня, хоч і не з першої спроби, новостворений орган обрав голову харківчанку  Олену Танасевич.
  • Окрім того, прийнято низку законів, які окреслюють роботу судової системи: про Конституційний суд, законопроект про адвокатуру та інші.
  • Зараз вже активно впроваджується система електронного судоустрою: прочитати про засідання, що плануються чи отримати повістку до суду можна в електронному режимі. Окрім того, про  рішення органів можна прочитати у Єдиному судовому реєстру, хоч дещо із запізненням.
  • Слід також окремо зазначити про суддівську винагороду та гідну оплату праці працівників Феміди, яка має стати запорукою боротьби з корупцією, проте чи буде вона успішною залежить від дій громадськості та самих суддів.

Над чим ще слід працювати?

  • Над реформуванням судів першої інстанції, як і раніше пропонувалося: скорочення їх кількості та створення гідних умов оплати праці суддів, кадрове наповнення доброчесними працівниками.
  • Слід прийняти нові удосконалені системи законів, які регламентуватимуть роботу адвокатів та здобуття юридичної освіти.
  • Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) — організаційно-технічна система, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні після прийняття нових процесуальних кодексів 2017 року. Розширена версія Автоматизованої системи документообігу суду, що функціонувала з 1 січня 2011 року. (Вікіпедія). ЄСІТС має бути вдосконаленою та введеною у більш широке коло використання.
  • Окрім того, слід говорити про нововведення, які забезпечуватимуть повний захист прав свідків, як, наприклад організація  роботи кімнат для надання анонімних свідчень, об лаштованих спеціальним обладнанням, екраном з приховуванням зображення та зміною голосу та ін..

Загалом реформа системі судів – довготривала, але Україна має великі надбання у цій сфері, проте ще досить багато роботи чекає попереду.

Ольга Полякова

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges