komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Моделювання системи адміністративно-територіального устрою Кіровоградщини: а де Знам’янка та Знам’янський район?

24.09.2019

Ще на початку вересня Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити основоположну реформу – реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Все це сигналізує невідкладне завершення процесу децентралізації, в тому числі внесення змін до Конституції України щодо передачі реальної влади , фінансів та ресурсів на місця. Зокрема, завершення секторальної децентралізації, наближення послуг до кожного мешканця громади, забезпечення їх якості, визначення остаточних правил формування державного адміністративно-територіального устрою, закріплення межі кожної адміністративно-територіальної одиниці; завершення об’єднання територіальних громад; реформування місцевих органів виконавчої влади, які, серед іншого, будуть контролювати законність рішень новоутворених органів місцевого самоврядування. Термін для втілення цих завдань - 2019-2020 роки. То де ж у цьому розподілі завдань Кіровоградщина і Знам’янщина зокрема? 

Планується утворeння 3-х районів (повітів) на тeриторії Кіровоградській області. Цe укрупнeні Кропивницький, Олeксандрійський та Новоукраїнський райони з цeнтрами у відповідних містах. При цьому врахували протяжність області, чисельність населення на окремих територіях, спроможність органів місцевого самоврядування виконувати нові повноваження.

Відповідно до проведеного аналізу територіальної організації влади в Кіровоградській області, а це райдержадміністрації, райради, тероргани ЦОВВ, окружні, суди та місцева прокуратура, визначено, що найбільше концентрацію таких органів влади мають Кропивницький, Олександрія, Новоукраїнка та Світловодськ. Міста Знам’янка у цьому переліку немає!

Ще зазначається, що під час моделювання проаналізовано систему надання медичних послуг вторинного рівня  та її територіальної організації в області на базі З госпітальних округів з центрами у містах Кропивницький, Олександрія, Новоукраїнка (затверджено розпорядженням КМУ №472 від 12,07,2017 року).

І тут найцікавіше – оскільки, Дмитрівська ОТГ (Знам’янський район) знаходиться ближче до Олександрії, найбільш доречно на думку проектантів включити її до одиниці АТУ субрегіонального рівня із центром у Олександрії. Тобто, простими словами кажучи, дмитрівчани за таким розподілом можуть почати користуватись медичними послугами у Олександрії, а не Знам’янці.

А відповідно проекту адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Кіровоградської області за пропозиціями мінрегіону Дмитрівська ОТГ відходить теж до Олександрійського району, а м. Знам’янка і всі села Знам’янського району – до Кіровоградського. Не зрозуміло, як тоді місто Знам’янка, яке до нині не має генерального плану міста буде визначати межі міста? Особливо не зрозуміло, як відбудеться розмежування земель на півночі Знам’янки, де цілі мікрорайони біля колишнього заводу Пуансон, район Круглика вже не міська земля…

13 вересня у залі засідань Знам’янської районної ради більшістю голосів депутатів вирішила підтримати рішення районної робочої групи з підготовки матеріалів для проекту перспективного плану формування територій громад від 13 серпня 2019 року, від 15 серпня 2019 року та від 27 серпня 2019 року включно. 

Окремим пунктом запропоновано  внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області, а саме:

- виключити Богданівську сільську раду  зі складу Дмитрівської територіальної громади та включити її до складу Суботцівської територіальної громади;

-  виключити Пантазіївську сільську раду, яка увійшла до складу утвореної Новопразької сільської об’єднаної територіальної громади Олександрійського району, зі складу Суботцівської територіальної громади.

Навіть якщо дані наміри будуть затверджені і реалізуються, то навколо Знам’янки виникнуть ще крім Дмитрівської, Суботцівська ОТГ.

Щодо моделювання системи адміністративно-територіального устрою Кіровоградської області  Знам’янською райрадою висловлено пропозиції:

- зберегти Знам’янський район у складі Кіровоградської області;

- у разі утворення об’єднаних районів, включити всі територіальні громади Знам’янського району до складу Кропивницького району.

 Зберегти район, який на сьогодні вже має одну ОТГ і Пантазіївку, яка ввійшла до складу  Новопразької ОТГ вже не вдасться, а обговорення ситуації нині ще більше натякають, що Знам’янці, як місту слід визначатись у можливості створення потужної ОТГ, а сам район буде помежовано на кілька ОТГ.

Станом на  вересень 2019-го офіційний сайт Знам’янської ради коментує ситуацію щодо адмінустрою засіданнями спеціально створеної Робочої групи, яка затвердила Орієнтовний план добровільного приєднання до територіальної громади міста обласного значення Знам’янка Знам’янської Другої селищної територіальної громади (селища Знам’янка Друга та села Водяне); звернулася з  листом до голови Знам’янської Другої селищної ради С.Москаленка з ініціативою проведення загальної зустрічі депутатів Знам’янської міської ради та Робочої групи з підготовки матеріалів для проекту перспективного плану створення Знам’янської міської об’єднаної територіальної громади з населенням смт Знам’янка Друга та села Водяне.

Члени Робочої групи також прийняли до відома відповідь Кіровоградської обласної ради щодо розгляду листа виконавчого комітету Знам’янської міської ради за результатами обговорення моделювання системи адміністративно-територіального устрою Кіровоградської області, в якій відзначається, що пропозицію надіслано до Кіровоградської обласної державної адміністрації для внесення на розгляд міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Кіровоградської області.

Довідково: за результатами засідання Робочої групи з підготовки матеріалів для проекту перспективного плану створення Знам’янської міської об’єднаної територіальної громади, яке відбулося 19.08.2019 року, було направлено пропозицію до Кіровоградської обласної ради під час моделювання адміністративно-територіального устрою Кіровоградської області залишити Знам’янський район в складі Кіровоградської області з адміністративним центром об’єднаного району в м. Знам’янка, зважаючи на важливість особливого статусу  м. Знам’янка, як залізничного вузла. (https://znam.gov.ua/news/1568199786/)

20 вересня під час круглого столу у Кіровоградській ОДА  було презентовано пропозицію нового районного поділу Кіровоградської області, розроблену експертами у сфері реформи місцевого самоврядування, і зіставлено її з пропозицією профільного міністерства Кабінету Міністрів України. Як представники влади так і експерти погоджуються з правильністю концепції утворення 3-х районів (повітів) на території Кіровоградській області. Це укрупнені Кропивницький, Олександрійський та Новоукраїнський райони з центрами у відповідних містах. У зазначених моделях поділу лише дещо різняться межі районів, зокрема м. Знам'янка та Знам'янський район тепер перспективно входитимуть до Олександрійського району. (Про це більше тут -  http://www.kr-admin.gov.ua/start.php?q=News1/Ua/2019/20091903.html)

При розробці пропозицій було враховано такі критерії, як чисельність населення, загальна площа території, адміністративний центр, кадрова, інфраструктурна та фінансова спроможність органів місцевого самоврядування здійснювати визначені законом повноваження.

У 2020-му території, які не змогли самостійно сформувати ОТГ, будуть об’єднані за перспективним планом, затвердженим Кабміном, тоді можна буде тільки констатувати факт бездіяльності і втрати можливостей кожного, хто не скористався добровільністю процесу.

Підготувала Оксана Войчишина

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges