komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Нове виборче законодавство, як ілюзія відкритих списків

19.03.2020

У рамках проекту «Асоціації Політичних Наук», який покликаний посилити комунікацію між громадянами та депутатами Верховної Ради, у Кропивницькому відбулось обговорення плюсів та мінусів нового виборчого законодавства. 

Захід зібрав достатньо велику і різноманітну аудиторію. Обговорити нове виборче законодавство прийшли депутати, працівники виконавчих органів місцевої влади, журналісти, партійні функціонери та громадські активісти.

«Це дійсно дуже гаряче питання. Адже вже цього року ми обиратимемо місцеву владу за новим Законом. А питань, різночитань і непорозумінь у новому документі дуже багато. От тільки тих, хто досконало розібрався і зрозумів Закон дуже мало, навіть не всі автори і народні депутати, які за нього голосували можуть пояснити окремі його новели», – говорить голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.

Найбільше негативних коментарів дісталось нормі про заставу, яку мають вносити партії та кандидати на місцевому рівні.

«Така застава вбиває політичну конкуренцію, бо молоді партії чи просто ті,в кого нема значного ресурсу не зможуть навіть балотуватись. Заставу потрібно, як мінімум зменшити», - наголосив депутат Кропивницької міської ради Олександр Цертій. Також, на думку депутата, важливо щоб і в містах з населенням до 90 тисяч також була пропорційна система виборів, адже всі мають бути в однакових стартових умовах.

Переважна більшість учасників дискусії зійшлася на думці, що бюлетень, який пропонується новим Законом, стане викликом для виборців. Не всі готові будуть розбиратися в бюлетені, де треба ставити не одну, а кілька галочок.

Найбільше суперечок викликала норма про неможливість одночасного балотування в депутати та на посаду голови громади. На думку Олександра Цертія така норма знищить конкуренцію за посаду міського голови. А от експерт з виборчих питань Олександр Беззубов вважає інакше: «Не можна одночасно балотуватись і в депутати, і на міського голову. Має ж бути якась внутрішньопартійна робота, виховання нових лідерів. Не може ж бути постійно один локомотив, який тягне за собою купу незрозумілих людей!»

Ще одним питанням, яке неодноразово піднімалось в залі, став прохідний бар’єр. «Бар’єр необхідно знижувати, бо виходить, що цей Закон прийнято в інтересах великих партій, які постійно перебувають у владі. Такий прохідний бар’єр вибиває підґрунтя для розвитку у нових політичних сил»,- наголосив депутат міської ради Кропивницького Сергій Бойко.

Провівши півтори години дискусій, більшість присутніх зійшлися на тому, що цей Закон містить більше плюсів. Він, як мінімум, хоча б дає ілюзію відкритих списків і конкуренції всередині однієї політичної сили. Разом з тим, експерти визначили ряд пропозицій щодо вдосконалення Виборчого кодексу, які Асоціація Політичних Наук вже надіслала всім народним депутатам, обраним на округах в межах Кіровоградської області.

Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується Асоціацією Політичних Наук в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Прес-служба «АПН»

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges