komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Чому на вибори 25 жовтня кандидати в депутати  йдуть під прапорами політичних партій?

24.09.2020

Одна із яскравих новацій виборчого законодавства – обмеження самовисування. Відтепер кандидати у депутати місцевих рад населених пунктів, де є більше 10 тисяч виборців, не зможуть балотуватися шляхом самовисування. Проте, варто зауважити, що ця норма не стосується балотування на посади міських, сільських та селищних голів. У цьому контексті часто говориться про можливий вплив партій на кандидатів, які могли би бути самовисуванцями, але зараз такої «опції» позбавлені. 

Обмеження самовисування і вплив партій
У новому Виборчому Кодексі у першій редакції, йшлося про те, що самовисуватися можуть люди у громадах до 90 тисяч виборців (у тих громадах, де є менше 90 тисяч виборців, там уже діє система не пропорційна, а така собі мажоритарна, де можуть висуватися як партійні кандидати, так і самовисуванці). Але буквально нещодавно були внесені зміни до Закону і зараз самовисування кандидатів можливе лише у громадах, де є менше 10 тисяч виборців.


Насправді таких громад в Україні дуже мало. Левова частина населених пунктів, все-таки, обиратиме кандидатів за пропорційною системою. Ця ідея була розкритикована в експертному середовищі, в тому числі й Громадянська мережа ОПОРА публічно висловлювала свої певні зауваження щодо системи, коли пропорційка діє і в містах до 90 тисяч виборців, але законодавці вирішили зробити по-своєму.

Добре це чи погано – покаже час. Маємо факт: у населеному пункті до 10 тисяч виборців будь-який житель може балотуватися в депутати шляхом самовисування, без будь-якої прив’язки до партії. У громадах, де є більше 10 тисяч виборців, такої можливості для тих, хто прагне стати народними обранцями, немає. Проте, балотуватися в мери будь-якого міста, чи в голови сільської ради можна і шляхом самовисування, незалежно від кількості виборців.
Підготувала Оксана Войчишина (джерело https://zaholovok.com.ua/)

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges