komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Як діяти, коли ви стикнулися з помилками у документах особи?

4.02.2021

Помилка у написанні прізвища, імені чи по батькові у документах – не рідкість. Але що робити, коли цю помилку виявлено в паспорті, власник якого помер, а членам його сім’ї необхідно довести факт родинних відносин? 

 Саме така історія сталася з Зінаїдою Іванівною – мешканкою Васильківки. До неї з адресною допомогою завітала фахівчиня Васильківського бюро Юлія Гілевич. Юрист проконсультувала літню жінку і надала перелік документів, що необхідний для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Та клієнтка вже декілька років не виходить з квартири і фізично не має змоги зібрати документи, які б підтвердили її належність до суб’єктів права на отримання БВПД. За таких обставин фахівчиня Васильківського бюро прийняла рішення щодо надання пенсіонерці безоплатної вторинної допомоги «pro bono».

Під час спілкування Зінаїда Іванівна розповіла, що є вдовою померлого ветерана військової служби та має право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги після смерті чоловіка (постанова Кабміну №393 від 17.07.1992). Та Пенсійний фонд у виплаті їй відмовив. Річ у тім, що у паспорті померлого чоловіка, виданого у 2000 році, його ім’я по батькові російською мовою було помилково зазначено як «Дмитреевич», що відрізнялося від правильного «Дмитриевич», як написано у свідоцтві про шлюб та свідоцтвах про народження їхніх дітей. За життя чоловіка цю помилку ніхто не помітив, оскільки він користувався записом свого прізвища, ім’я та по батькові, зазначених в паспорті українською мовою, яка є державною мовою України. Після його смерті помилку в паспорті виправити вже неможливо. Зінаїда Іванівна була в розпачі. Майже 53 роки вона прожила в зареєстрованому шлюбі зі своїм чоловіком, виховала двох дітей, а тепер через описку паспортиста змушена доводити в судовому порядку, що вона справді є дружиною свого померлого чоловіка. Юристка склала заяву про встановлення факту, що має юридичне значення, та подала до Васильківського районного суду Дніпропетровської області. За результатами розгляду справи суд вирішив вимоги заявниці задовольнити повністю. Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://bit.ly/3nT9TP7

Коментує фахівчиня Васильківського бюро правовової допомоги Юлія Гілевич: Як діяти, коли ви стикнулися з помилками у свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, паспорті, трудовій книжці, правовстановлюючих документах, які унеможливлюють оформлення спадщини, призначення чи перерахунку пенсії та загалом реалізації особистих прав?

Перше, що треба зробити – це звернутися до органу, який видав документ. У разі неможливості виправлення помилки, отримати письмову відмову. За таких обставин єдиним виходом із ситуації є звернення до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення в порядку окремого провадження.

Юридична довідка. Відповідно до п. 5 ч. 2. ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Відповідно до ч. 1 ст. 318 Цивільного процесуального кодексу України, у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивільного процесуального кодексу України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Павлоградський місцевий центр з надання БВПД #БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Також читайте:

КОЛГОСПНИЙ РИНОК У ЗНАМ’ЯНЦІ. ЩО ДАЛІ?

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges