komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Війна

Юридичний різнобій у трактуванні Закону України про «особливий період»

5.02.2018

До Знам`янського об`єднаного міського військового комісаріату звертаються військовослужбовці (їхні батьки), які уклали контракти з Міністерством оборони України на подальшу військову службу. 

Провідний спеціаліст (юрист) ОМВК Геннадій Яблуновський розповідає: «Цих військовиків у певний час було мобілізовано, після демобілізації зі Збройних сил України вони повернулися на своє робоче місце. Тепер знову вирішили служити вже     контрактниками, але їх звільняють із роботи…»

- У чому проблема? Вони ж – учасники бойових дій, були мобілізовані, згідно з Законом…

- Так, у статті 119 КЗ України «Про працю» чітко виписано, що під час дії «особливого періоду» за ними зберігається (на будь – який термін) місце роботи та заробітна плата… Деякі юристи по-своєму тлумачать цей закон… Маємо випадок звільнення з роботи військовика у виробничому підрозділі Одеської залізниці (Знам`янська дистанція колії). Там пояснюють, що вони прислухаються до думки своїх юристів (з Одеси), які вважають, що наразі в нашій державі немає «особливого періоду». Одначе, в інших структурних підрозділах залізниці і заробіток виплачують таким працівникам. Ось маємо рішення різних апеляційних судів Одеської, Харківської областей, де зазначено, що нині немає «особливого періоду» в Україні. Але, завважу, подібна ситуація з військовиком була у Львівській області, то там учасника антитерористичної операції відновили на попередній роботі.

- Схоже на те, що наші оборонці, замість віддяки, отримують моральну травму. Як бути в цій юридичній колізії?

- У Законі України «Про оборону… мобілізаційну підготовку та мобілізацію» сказано, що «…особливий період» діє до повного завершення антитерористичної операції та частково захоплює відбудовний період…». Позаяк на Сході України все ще тривають бойові дії, то не може бути  скасований «особливий період»… Однак, як очевидно, законодавство «розпливчате» у цьому визначенні. Наші захисники воюють на передній лінії оборони  східного українського прикордоння, є загиблі, поранені-скалічені… Маємо твердий намір звернутися до вищих органів державної влади, а саме, до Міноборони України, Головнокомандуючого з вимогою чіткого роз`яснення дії «особливого періоду», і яким юридичним документом його буде регламентовано. Щоб не заводити в оману,не травмувати  зранені душі героїчних людей, які захищають нас і нашу українську землю.

Ольга Плєшкова

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges