komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Події

СПТУ №39 – історична спадщина с. Дмитрівка

8.02.2017

«СПТУ №39 – об’єкт історичної спадщини села Дмитрівка» - саме таку назву має робота шкільного парламенту ОНЗ Дмитрівської ЗШ І-ІІІ ст. №2 ім. Т.Г. Шевченка для проекту «Батьківщина починається з тебе», ініційованого Знам’янським районним парламентом дітей. Що ж вдалося дізнатися учням про історичний об’єкт свого рідного села? Зануримося в історію, яка почалася в другій половині XVІІІ-го століття.

З 1899 року - духовна семінарія

«Невід’ємною частиною Дмитрівки була і залишається Шамівка, - такими словами починається дитяча презентація, - Її власник Хорват розвів на березі р. Рудої  чудовий сад з городами, парниками, оранжереями, побудував замок у другій половині XVІІІ століття. Паралельно з замком був побудований двоповерховий навчальний корпус, в якому в 1899 році булла відкрита духовна семінарія. Вона готувала вчителів для початкових шкіл і середнє духовенство. Дисципліна в семінарії булла сувора, режим жорсткий. Педагог, який закінчив семінарію, був зобов'язаний вміти грати на скрипці або фортепіано.»

Доля будівлі з 1919 по 1976 роки

Також в приміщенні розташовувався госпіталь, 1919-1924 рр., де лікувалися поранені. Протягом 1924 – 1928 років там знаходилась Шамівська сільськогосподарська професійно-технічна школа. А потім був сільськогосподарський технікум – з 1928 по 1941 роки. Агрошкола, явочна квартира підпілля (1941-1943), потім знову госпіталь (1943-1944) і знову сільськогосподарський технікум (1944-1976). З 1976 року в цій споруді знаходилося СПТУ№9, яке згодом стало №39. Навколо училища ріс великий парк, який зберігається і зараз. Серед тих, хто колись очолювали навчальний заклад був Петро Дорошенко (перебував на посаді директора сільськогосподарського технікуму з 1937 по 1940 роки), який перед війною обіймав посаду начальника Кіровоградського обласного земельного відділу, після фронту був на високих керівних посадах у Вінницькій, Чернігівській, Одеській, Кіровоградській областях. А з 1965 по 1971 роки – Міністр сільського господарства української РСР.

З 2007 року в колишній будівлі училища розміщено міжнародний навчально – тренувальний  центр Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету. Представники від льотної академії міста Кропивницького проводять спортивні свята, конкурси до Дня  туризму. Тут відбуваються навчально-тренувальні заходи.

Педагог-організатор школи Раїса Куц, яка також є куратором шкільного парламенту дітей, розповіла докладніше про дитячий проект: «Найактивнішими учасниками у створенні проекту були учні старших класів: Катерина Душкова, Анна Ткаченко, Сергій Ніколаєв, Інна Салаванюк, Богдан Григораш. Під час роботи над проектом учні використовували архівні документи, спогади очевидців історичних подій села, літературно-документальними виданнями (праця священика Сорокіна, історія міст і сіл України). Також діти брали інтерв’ю у колишнього учителя історії училища, який є дослідником-краєзнавцем, Миколи Чорного. Ми відвідали музей, присвячений історії СПТУ №39, який з училища понесли до Дмитрівського сільського будинку культури. Також відвідали приміщення колишнього СПТУ.»

Наталка Хандусенко

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges