komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Тіньові доходи українців піддадуть випробуванням

14.10.2017

НБУ зобов’язав банки випитувати у клієнтів джерела походження грошей при транзакціях на суму понад 150 тис. грн. Це могло б призвести до локального апокаліпсису в вигляді блокування угод з рухомим та нерухомим майном і викликати відтік великих депозитів. Але банки запевняють, що ретельній перевірці піддадуть лише ризиковані операції. Журналісти дізналися, як клієнтам з неофіційними доходами переконати банк, що їхні гроші не «брудні». 

Клієнтів банків цієї осені приголомшили новиною: жодна їхня банківська операція на суму понад 150 тис. грн не пройде, поки вони не доведуть банку легальність походження цих грошей. Нібито не можна буде перерахувати навіть еквівалент дворічної середньої зарплати, якщо «клієнт не зможе надати додаткові документи, які підтверджують походження його статків». Адже банк не повірить, що «клієнт не їв, не пив останні два роки». Нацбанку навіть довелося виступити з «заспокійливою» заявою, що, за його оцінками, нові суворі правила фінансового моніторингу торкнуться тільки 5% операцій клієнтів банків.

FinClub розпитав банкірів про масштаб «зради». Але якщо офіційно вони підтверджують, що повинні по-новому перевіряти всі операції клієнтів від 150 тис. грн, то неофіційно все ж визнають, що проблеми в основному виникнуть у найбільших і надто сумнівних транзакцій.

Закручування гайок

Формально всі фінансові операції на суму понад 150 тис. грн підлягають обов’язковому моніторингу з 2002 року, коли був прийнятий закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму». У 2014 році була схвалена нова версія закону, але ліміт не змінювався. В результаті якщо в 2002 році ця гривнева сума була еквівалентна $28,14 тис., то зараз – всього $5,65 тис.

Для виконання обох законів НБУ брав правила перевірок банками своїх клієнтів: у 2003 і 2015 роках. Однак навесні 2017-го НБУ вирішив посилити їх. Якщо раніше банки на щоквартальній основі знаходили ризикові фінансові операції і повідомляли про них Держфінмоніторинг, то тепер вони повинні виявляти їх «на постійній основі», навіть до проведення операції. Про це йдеться в постанові № 42, яка набрала чинності 31 травня.

Банкіри кажуть, що правила «запрацювали з вересня», ймовірно, влітку вони затверджували нові шаблони анкет-опитувальників для фізосіб і внутрішні регламенти виявлення ризикових операцій. «Ризиковими» можуть виявитися будь-які види операцій вище ліміту: внесення грошей на рахунок або депозит, їх зняття, грошовий переказ, оплата за товари і послуги. Нацбанк не надав банкам вичерпний перелік ознак ризикових операцій, зберігши їм поле для маневру. «Банки повинні самі визначати, які фінансові операції є ризиковими, а які – ні», – говорить член правління, операційний директор Альтбанку Надія Воробйова.

Якщо операція викликає сумніви у банку, такого клієнта зобов’яжуть підтвердити джерело походження грошей для конкретної транзакції, щоб визначити відповідність операції його реальним доходам. Якщо довідки не задовольнять банк, такому клієнтові відмовлять в обслуговуванні.

Втім, банки заспокоюють, що не намагаються контролювати сплату податків з суми переказу, а просто не пускають в систему «брудні гроші». «Насправді запитуються не доходи, а джерело походження коштів для проведення операції. Це дуже важливий момент для розуміння мети цього заходу: не контролювати доходи громадян, а не допустити в банківську систему кошти, отримані злочинним шляхом, в тому числі і через підставних осіб», – розповів директор департаменту комплаєнс банку «Південний» Володимир Гавлицький. Про це ж говорив і директор департаменту фінансового моніторингу Нацбанку Ігор Береза, який акцентував увагу на тому, що нові правила спрямовані проти «обготівковування» і схем.

http://www.uarp.org

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges