komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Грошi

Розрахувати свій страховий стаж для обчислення пенсії за віком можна самостійно

14.02.2019

Розмір пенсії за віком для кожного пенсіонера розраховується індивідуально і залежить від тривалості страхового стажу особи, величини заробітку особи, з якого було сплачено страхові внески (коефіцієнтів страхового стажу та заробітку), і часу виходу на пенсію. 

Пенсія за віком визначається як добуток коефіцієнта страхового стажу застрахованої особи на заробіток для обчислення пенсії, визначений у порядку, встановленому статтею 40 Закону.

Тож як самостійно визначити коефіцієнт страхового стажу, що застосовується при обчисленні пенсії за віком?

Статтею 25 Закону визначено, що коефіцієнт страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії, визначається із заокругленням до п'яти знаків після коми за формулою:

См х Вс

Кс = -----------, де:

100% х 12

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См - сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена відповідно до цього Закону величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках). За період участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1 %.

Окрім того, відповідно до статті 24 Закону за кожний повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Приклад № 1. Страховий стаж особи становить 31 рік 9 місяців 23 дні, або 381 місяць ((31 років х 12 місяців) + 9 місяців). Відтак, коефіцієнт страхового стажу з урахуванням величини оцінки одного року страхового стажу 1 %, становить 0,31750 ((381 місяць х 1 %) / (100 % х 12)).

Приклад № 2. Страховий стаж особи становить 30 років, з них стаж роботи по списку № 1 – 6 років.

Коефіцієнт страхового стажу з урахуванням величини оцінки одного року страхового стажу 1 % становить 0,36000, тобто 30 років + 6 повних років стажу роботи по списку № 1 = 36 років, або 432 місяці ((432 місяців х 1 %) / (100 % х 12)).

За інформацією  головного управління

Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges