komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

ЗА РІК ДО ВИБОРІВ: ЯК ПРАЦЮЮТЬ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ДЕПУТАТИ-МАЖОРИТАРНИКИ З КІРОВОГРАДЩИНИ

28.07.2018

З п’яти народних депутатів, які представляють у парламенті Кіровоградську область, двоє беруть активну участь у законотворчому процесі, троє – ситуативно. При цьому лише один з цих депутатів має найкраще відвідування пленарних сесійних засідань. Такі результати аналізу роботи народних депутатів-мажоритарників з Кіровоградщини з листопада 2014 до липня 2018 років, який провели експерти Громадянської мережі ОПОРА за рік до початку парламентської виборчої кампанії. 

Внесок нардепів Кіровоградщини у законотворчий процес

Найбільше законопроектів серед колег з Кіровоградської області зареєстрував нардеп Костянтин Яриніч («Блок Петрa Порошенкa «Солiдaрнiсть», ВО №99) – 108, із них 22 стали законами. У 2018 році депутат подав 20 законопроектів, однак жоден так і не став законом. Нинішнього року Костянтин Яриніч найчастіше ставав співавтором законодавчих ініціатив. При цьому законопроекти безпосередньо не стосувався Кіровоградської області.

Удвічі меншу законотворчу активність проявив Олесь Довгий (група «Воля народу», ВО №102) – 49 законопроектів, із них – 9 стали законами. У 2018 році нардеп подав лише 3 законопроекти, які не стали законами і не стосувалися Кіровоградщини.

За майже чотири роки роботи у Верховній Раді народний обранець Анатолій Кузьменко («Блок Петрa Порошенкa «Солiдaрнiсть», ВО № 103) мав відношення до 46 законопроектів. З них 4 стали законами. У 2018 році нардеп подав 9 законопроектів, із яких жоден не був прийнятий.

У списку аутсайдерів виявилися Михайло Поплавський (депутатська група «Воля народу», ВО №101) та Станіслав Березкін (депутатська група «Воля народу», ВО №100). Відомий ректор за період роботи депутатом став співавтором 31 законопроекту, з яких 5 стали законами. Нинішнього року Михайло Поплавський не запропонував на розгляд колег жодного законопроекту. Станіслав Березкін став ініціатором та співініціатором 25 законопроектів, із них 4 стали законами. У 2018 році депутат мав відношення до 7 законопроектів, однак жоден не був прийнятий.

Сесійна зала та комітети: як нардепи ходять на засідання?

Законодавчо закріпленим обов’язком нардепів є присутність на сесіях, а також особисте голосування. Найвищий показник відвідуваності в Михайла Поплавського. Він був присутній на 86% сесійних засідань за письмовою реєстрацією. Наступний показник відвідуваності засідань має Костянтин Яриніч – 76%. На третьому місці Анатолій Кузьменко, який був присутній на 74% засідань. Олесь Довгий був на 68% сесійних засідань. Найбільше сесійних засідань пропустив Станіслав Березкін. Він відвідав лише 52% пленарних засідань та мав 216 пропусків засідань.

Якщо говорити про засідання парламентських комітетів, то троє народних обранців регіону мають більше 50% відвіданих засідань, а двоє, відповідно, менше. Загалом усі народні депутати за погодженням з депутатськими фракціями входять до одного з комітетів Верховної Ради України. Присутність на засіданнях комітетів – це обов’язок народних обранців. 

Серед мажоритарників Кіровоградщини найкраще відвідував засідання комітетів комітет Костянтина Яриніч на 92%. Анатолій Кузьменко був на 67,6% засіданнях свого комітету, трохи відвідував засідання свого комітету Олесь Довгий – 56,7%. Менше половини засідань відвідав Михайло Поплавський – 48,2%. Найгірше ходив на засідання комітету Станіслав Березкін – 28,3%.

Депутатські запити та виступи: скромність чи обов’язок

Одним із інструментів роботи народних обранців є виступи під час сесійних засідань і депутатські запити до Уряду, Міністрів тощо.

Так, Олесь Довгий виступав 42 рази за майже чотири роки депутатської діяльності. Нинішнього року лише раз брав слово під час запитань до Уряду. Народний обранець також подав 89 запитів Голові Верховної ради, Кабінету Міністрів, керівникам міністерств і відомств України, Генеральному прокурору місцевим органам влади і управлінь. Наразі на стадії розгляду знаходяться три запити: один в Кабінеті Міністрів та два у керівників міністерств та відомств.

Костянтин Яриніч виступав під час сесійних засідань 24 рази, нинішнього року – п’ять. Він також надіслав 106 депутатських запитів до Кабінету Міністрів, керівників міністерств і відомств, генерального прокурора, місцевих органів влади та управлінь. Наразі на розгляді знаходиться три запити: два у керівників міністерств та відомств, один – у місцевих органах влади.

Три депутата від Кіровоградщини за час роботи жодного разу не виступали під час сесійних засідань: Станіслав Березкін, Анатолій Кузьменко та Михайло Поплавський.

Анатолій Кузьменко надіслав 42 запити до різних інстанцій. Наразі на розгляді три запити: два у керівників міністерств і відомств, один – у Генерального прокурора.

Станіслав Березкін подав 21 запит у різні інстанції, жодного запиту не перебуває зараз на розгляді.

Михайло Поплавський за майже чотири року своєї роботи подав лише один запит.

Висновки

За майже чотири роки роботи у Верховній Раді України депутати-мажоритарники від Кіровоградської області не у повній мірі використовують інструменти роботи у парламенті: законопроекти, відвідування сесійних засідань, запити, виступи, відвідування засідань профільних комітетів тощо. Подібна ситуація і з роботою в окрузі. Для зміни ситуації у діючих народних депутатів залишилося трохи більше року. Впродовж цього періоду експерти ОПОРИ традиційно відстежуватимуть та інформуватимуть про роботу народних обранців.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка ОПОРИ у Кіровоградській області

тел.: 0957943072

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges