komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

Згадуємо 2019:Олег Єфременко: «Коли діти посміхаються – я радію разом з ними…»

27.05.2019

У квітні 2019-го минуло 25 років як Олег Миколайович Єфременко обіймає посаду заступника директора з господарської роботи у НВК  «ЗШ №2 – ліцей». За це період пережито важкі дев’яності, коли людей техпрацівників у освітньому закладі було мало, матеріальна база  слабка, копійки на підтримку освіти. Проте, нині центральний хол школи не впізнати, мало кому відомо, що автором усіх перетворень та новинок став саме Олег Миколайович. 

Перший поверх навчально-виховного комплексу має великий коридор, там завжди людно, кожен поспішає на урок чи до їдальні, кожен у справах сходами прямує у потрібному напрямку на інші поверхи.  Так було завжди, але не зараз. Відкриваються двері  - і перед очима дивина: фонтан з живими рибками, карета, яка ніби запрошує посидіти на зручних лавках, два ліхтарі, нахилившись один до одного, підсвічують кожному читачу, який затримався на хвилинку, і навіть зонтик над перехожими  гармонійно компонує до композицій з металу.  Все потопає у зелені,  все потопає у турботі про комфорт і затишок.

  • Коли мене питають, що треба робити по господарству в школі, завжди відповідаю - треба бути уважним господарем, це звичайний дім, тільки дуже великий, - пояснює Олег Миколайович, - немає чітких визначень за що саме  відповідаєш (від автора. посміхається). Коли я прийшов на роботу, директором школи був Леонід Іванович Бабійчук. Я  дуже поважав і досі поважаю пам’ять про цю людину,  він був  без перебільшень видатною людиною. У мене технічна освіта, але він підказував як і що робити мені постійно і по електриці, і по слюсарним роботам.

Ідея облаштувати коридор першого поверху належить Олегу Миколайовичу, він пригадує, що ще за часів директорства Леоніда Бабійчука зробив за вихідні перший вітряк та міні-басейн, де посилили черепах.

  • Там, де приймають металобрухт, я помітив стару ванну, викупили її і привезли до  школи. Тоді хтось приніс камінці, хтось зелень, - розповідає майстер, - у мене дуже завзята  до декоративного оформлення дружина Тетяна, вона завжди стимулює  до нової і нової творчості.

 

Біля вітряка поряд виник колодязь, потім -  клумби з озелененням дворика, а потім вся ця краса ожила у звуках природи. Одного дня Олег Миколайович у подарунок на день народження отримав картину із звуковим пристроєм, картина лишилась, а пристрій перенесено у дворик школи і зараз щодня  пташиний спів звучить на втіху всім слухачам-перехожим.

Ковані предмети – то окрема турбота для рук нашого співрозмовника, він шукає старі елементи металевих конструкцій, поєднує, зварює, фарбує, а тоді декоративно прикрашає. І все це б було легко і просто, якби не допитливе око майстра, для нього важлива кожна деталь, кожен предмет окремо і в композиції. На столі Олега Миколайовича ми помітили фото – то «зріє» чергова ідея – велосипед з елементами озеленення.

  • Мені приємно, що все зроблене моїми руками дарує щоденну красу. От купили ми гіпсову лелеку, одразу звили їй гніздо, адже то гармонійно і правильно. Діти у школі спочатку все чіпали руками, дещо навіть лагодити приходилось, рибки теж не лишались у  спокої, адже всі прагнули їх торкнутись. А як поставили карету, то взагалі всі  на перервах  тільки там і сиділи, все минуло, звикли. Дякую за допомогу у втіленні моїх ідей Андрію Таршмурзаєву  - додає Олег Миколайович.

Окремо слід розповісти про дворик школи, де цього року закінчили садити березову алею, вже традиційним стали травневі фото випускників і біля калинового гаю.

Більшість школярів навіть не здогадується, хто автор оформлення і прикрашання коридорів та подвір’я закладу. Робота Олега Миколайовича завжди помітна для інших, але як факт, який сприймається безособово. На одне із запитань до восьмикласників, а чи відомо їм, хто зробив карету, гарні лавки з ліхтарями, ніхто не відповів, але почувши від нас ім’я автора, діти просили передати подяку і сказали, що дуже радіють комфорту та красі. Натомість сам Олег Миколайович Єфременко  уважний до реакції дітей і стверджує, що коли діти посміхаються, він радіє разом з ними…

Підготувала Оксана Войчишина

 

 

 

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges