komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Люди

«Літаючі пташки»: нове життя безпілотників для ЗСУ

11.04.2023

  Навіть якщо ви ніколи не чули про майстерню «Гармата»(https://instagram.com/tech.workshopua?igshid=YjNmNGQ3MDY=), і не знаєте, що таке літаючі дрони та як вони допомагають військовим, лише дізнавшись про те, що у Знам’янці є волонтер Роман, який допомагає військовим ремонтувати та функціонально покращувати безпілотники, – вже викликає цікавість. Від перших днів повномасштабного вторгнення Роман не знаходив собі місця, мав велике бажання бути на передовій, серед тих, хто боронить Україну.

Втім, час все виважено розставив на свої місця: він почав лагодити оснащення для військових. Пригадує з чого все починалося…

- Багато людей знали мене у довоєнний час, як майстра з ремонту електроніки. Під час активних бойових дій у 2022-му я вирішив, що обов’язково маю свої знання направити на допомогу військовим. За один день швидко створив в інстаграм сторінку «Майстерня «Гармата», - розповідає Роман. - Моєю першою клієнткою була жіночка з Івано-Франківська, яка надіслала перукарську машинку на ремонт. Вона підстригала хлопців в казармі і мала зламаний прилад, котрий треба було полагодити. Я виконав її замовлення і вирішив, що це буде моє волонтерство. Це трапилося у перших числах березня 2022 року. Відтоді все, що лагоджу для ЗСУ - роблю це безкоштовно.

Найбільша потреба ремонту електроніки для військових виявилась у дронах, тобто безпілотних літальних апаратах. Зараз Роман має справу з професійними військовими, які щодень є «очима» як для оборони, так і наступу.

 


 - Ремонтую дрони цілодобово, у прямому розумінні цього слова 24 на 7, буває так, що я не сплю добу чи дві.  Дуже важливо швидко і багато лагодити, адже для наших захисників не те що дні, а години мають велике значення. Нещодавно у мене на ремонті було 50 безпілотників, сьогодні - трошки менше, 30, - ділиться Роман.- Також я ремонтую павербанки, роблю їх більш потужними, паралельно беру участь у п’яти проєктах, де консультативно допомагаю військовим розбиратись з особливостями управління сучасною зброєю.


 

Зрозуміло, що багато і докладно розповідати про волонтерство Романа складно, бо більшість його замовлень не повинні ставати публічними у складності виконання ремонту, в іменах та місцях розташування замовників. Сам майстер відмовляється називати власне прізвище, хоча не приховує обличчя. Відкрито ділиться тим, як у дитинстві закладались його вміння.


- У семирічному віці я вже знав, що таке каніфоль, вчився разом з татом паяти. Навчався свого часу на інженера-конструктора авіаракетних систем, але за певних обставин не закінчив вищий навчальний заклад, - розповідає Роман, - Тривалий час я працював майстром з ремонту електроніки, відкрив власну мережу майстерень у м. Дніпро, а від лютого 2022 року повернувся до рідної Знам’янки. Я багато займаюсь самоосвітою в інтернет-ресурсах. Зараз я виокремив дві сфери моєї діяльності: це ремонт для військових дронів та розробка власних безпілотників, тобто з нуля створення нових апаратів. У моїй команді п’ятеро майстрів, які розуміються у цій темі. Ми робимо прорахунок повністю всього від виникнення моделі – до її повної укомплектації. Це складні дороговартісні системи з електронікою, і поки що ми виконуємо роботи за власні кошти, думаю наші «пташки» стануть корисними для наших військових, адже матимуть унікальні показники по витривалості польотів та виконанню завдань.


 

Спеціалізація Романа у наш час має великий попит, цінність його роботи на сьогодні без перебільшення величезна, і це оцінюють фахівці. Доволі часто майстер після виконання замовлення чує фразу – «це неможливо», втім Роман максимально докладає зусилля допомогти. За понад рік повномасштабного вторгнення він полагодив понад 350 дронів.  Це дуже кропітка праця, яка забирає багато часу, майстер говорить, що не шкодує  про те, але найважче те, що зовсім немає часу для своєї родини…


 - Іноді я відстежую долю своїх «пташок», бачу їх на фото, - ділиться Роман, - приємно, коли вони довго працюють і виконують складні завдання, значить я недарма докладаю свої зусилля, це наближає наших військових на лінії фронту до цілей, а наша перемога стає ближчою для нас всіх!


Спілкувалась Оксана Войчишина

Фото – волонтера Романа

Головне фото – Дмитро Губкін, фото з проєкту «Сміливі»

 

Загальний рейтинг (1)

5 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Гість - Гість

    ? Дякуємо за підтримку ЗСУ і кропітку працю

    Оцінив статтю на 5 из 5 звезд
  • Гість - Oleksandr

    Дякую тобі, пане Романе, за те що допомагаєшь ЗСУ. Тішуся, що знаю тебе вже давно. Тримайся і привіт родині.

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges