komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Кращі практики громад України: новий погляд на розвиток ОТГ Асканія-Нова

12.07.2018

Віддавна Херсонщина славилася своїм теплим кліматом та унікальним дендропарком та зоопарком у Асканії-Новій,  а у час змін реформи самоврядування і створення об’єднаних громад виникають нові погляди  на території,  комфортність  проживання людей.   

Біосферний заповідник Асканія-Нова – унікальний куточок природи,  його площа складає 33 тисячі гектарів, третина з яких - абсолютно заповідна степова зона, незаймана територія, якої ніколи не торкався плуг. Така екосистема є недоторканною вже мільйони років. Це єдина подібна ділянка степу не тільки в Україні, але й у всій Європі, адже одного разу розкопаний степ не відновлюється ніколи. Цей розкішний оазис створив барон Фрідріх Фальц-Фейн, предок німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли землею, на який знаходиться Асканія-Нова. В кінці XIX століття, ще будучи зовсім юним, Фальц-Фейн почав створювати перші вольєри для птахів і звірів. Окремої уваги заслуговує Асканійський дендрологічний парк, створений в кінці ХІХ століття на площі близько 200 га. Парк розбитий відповідно до строгого плану і суттєво відрізняється від дикої степової зони. По всій території прокладена складна система зрошення, кожне дерево живить артезіанська вода. У парку близько 150 видів дерев і чагарників, серед яких гостролистий клен, кримська сосна, пірамідальний і колоновидний дуби, ялівець, в'яз, ялина, ясен, біла акація, плакучі верби. У центрі композиції парку знаходиться мальовничий ставок, у якому плавають качки, лебеді та інші водоплавні птахи.

Як дістатися?

Заповідник Асканія-Нова знаходиться в Херсонській області. Щоб доїхати сюди автомобілем, потрібно рухатися з Херсона до Нової Каховки, а звідти - на південний схід у бік Генічеська, в селі Чкалове повернути праворуч і їхати до самого заповідника. Якщо ж ви хочете поїхати в Асканію-Нова не автомобілем, то доцільніше придбати тур через туристичну фірму, який обійдеться в 350-400 грн.

 

 Сільський голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький: «Кожна молода людина, яка лишилася в громаді – то велика перемога ОТГ»

На сьогодні у об’єднаній територіальній громаді Асканії-Нової проживає 5 тис. 457 людей, виникла громада у 2016-му році шляхом об’єднання семи сіл.  Протягом неповних двох років існування бюджет ОТГ збільшився від 3 млн. до 35 млн. грн, а стратегія нової адмінодиниці розроблена до 2021 року. Так хто ж є рушійною силою таких  змін?

Потужний розвиток території став можливий завдяки людям і їх поглядам на життя в громаді.

  • Ми створили програму, яка має назву «Людський капітал», - розповідає секретар сільської ради Олена Шестак, - звернулися до випускників школи з пропозицією, що ми готові і будемо їх чекати як фахівців після закінчення вузів і для цього надаємо умови у вигляді житла, робочих місць. Минулого року ми створили Молодіжну раду, а її активісти написали проект зі створення молодіжного центру, який буде облаштовано у школі. А ще  створили кінотеатр під відкритим небом. Так трапилось, що на території Асканії свого часу був кінотеатр, але це була власність районної громади. Зараз він не працює, тому створили йому альтернативу – кіно під відкритим небом. Щоп’ятниці Молодіжна рада біля будівлі  відділу освіти влаштовує показ мультфільмів та фільмів.

Молодь ОТГ Асканії Нової зрозуміла, що майбутнє саме їх рідної громади у власних руках. Наприклад, нині перший заступник сільського голови двадцяти шестирічний Андрій Щербина далеко до початку виборчого процесу згуртував батьків одного з мікрорайонів і завдяки їх зусиллям було встановлено дитячий майданчик. На сьогодні у намірах молодого керівника втілення проекту з виробництва тротуарної плитки. У рамках проекту DOBRE була укладена плитка біля  торгового майданчика в центрі селища, нині вона має не тільки гарний і охайний вигляд, а згуртувала навколо цього місця ще більше мешканців, котрі або продають, або купують різні товари.

  • Ми плануємо зайнятись і альтернативною енергетикою, - ділиться заступник селищного голови Андрій Щербина, - для цього укладений договір з ТОВ «АСК Енерджі» і велику ділянку землі, яка з усіх сторін оточена степом, ми плануємо передати для встановлення сонячних батарей. На сьогодні замість ЦНАПІВ ми створили відділ надання адмінпослуг, де працює державний реєстратор місця проживання, державний реєстратор нерухомого майна, юрист, землевпорядник та спеціалісти з соціальних питань та наданню субсидій. Ми не приймаємо заявки від людей, а потім надаємо їм необхідні данні, ми маємо «відкритий простір», коли людина отримує допомогу відразу.

Далі буде…

Прес-тур для журналістів, організований ГО «Український кризовий медіа-центр» у рамках Програми DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», що фінансується USAID (Агентством США з міжнародного розвитку).

Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges