komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

СТАН РЕФОРМУВАННЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ МЕДИЦИНИ У М. ЗНАМ’ЯНКА ТА ЗНАМ’ЯНСЬКОМУ РАЙОНІ

20.09.2018

Минулого року в Україні стартувала медична реформа, яка передбачає покрокове реформування первинної, вторинної та третинної ланок надання медичної допомоги. Станом на сьогодні реформаторські зміни відбулися виключно у первинній ланці. Що це означає? Це означає, що Центри надання первинної медичної допомоги запрацювали за новою системою. Первинна ланка передбачає профілактичні огляди, прийоми у терапевтів та сімейних лікарів, направлення на стаціонарне лікування, прийом аналізів. Що стосується стаціонарного лікування та проведення складних операцій, то медична реформа  не внесла зміни на жодному рівні (прийом пацієнтів, фінансування). Єдиною зміною, яка торкнулася вторинної ланки – направлення від сімейних лікарів.

Який стан  реформування первинної ланки медицини? Говоримо з головною лікаркою Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Наталією Гречиною:

 

  • Яка кількість підписаних декларацій на сьогодні ?

 

    • На 18 вересня 2018 року підписано 26 тисяч 942  декларацій з сімейними лікарями. Така кількість підписаних угод на медичне обслуговування складає 53 відсотки від населення, що мешкає  у місті та районі. Якщо порівнювати з іншими закладами надання первинної медико-санітарної допомоги, то поріг за 50 відсотків (з 23 центрів) перейшли тільки 5.

 

  • Чи підписаний договір з Національною службою здоров’я і чи  почалося фінансування?

 

    • Договір з Національною службою здоров’я був заключений 15 серпня поточного року і вважається дійсним з 1 жовтня. Тобто ще не було перерахування жодних коштів, але вже визначена сума  - 4 мільйони 315 тисяч 573 гривні. Така сума перекриє потреби центру, крім того, ще до кінця року ми матимемо перерахування коштів у вигляді медичної субвенції на рештку населення, яке не уклало угоди. Розмір субвенції закладу повідомлять 1 жовтня.  Фінансування від НСЗ та субвенція повністю покриють витрати центру до кінця року. У свою чергу районний бюджет (через те, що засновником центру є районна рада) для початку опалювального сезону надає теж фінансування.

 

  • Чи  витримана квота підписання декларацій на одного лікаря (від 1800 – 2000 на сімейного лікаря та терапевта, 900 на педіатра)?

 

  • Що стосується терапевтів і сімейних лікарів, то майже усі  лікарі вже досягли відмітки 2000 пацієнтів. Лише двоє лікарів ще не набрало необхідну кількість, але ще триває процес і один з лікарів обслуговує ще військомат. З педіатрами трохи складніше, бо є такі, які  мають тільки половину. Але процес триває і кожного тижня кількість декларацій збільшується, маємо іншу проблему: у нас залишиться певна кількість населення без декларацій, оскільки не вистачає лікарів. Ще є страх перед тим, як саме вдасться лікарям працювати у нових умовах і чи витримають вони таке навантаження, оскільки більшість з них  пенсійного віку.

На сьогодні первинну ланку надання медичної допомоги обслуговують на  50 тис. 430 населення міста та району 22 лікаря (педіатри та сімейні лікарі).

Ольга Полякова

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges